Internationella och lokala medverkande. I år firar Angereds bokmässa femårsjubileum. Den 6-7 maj är det dags och det blir ett fullspäckat program.  “För att verkligen fira vårt femårsjubileum arrangerar vi en fest i spoken word på lördagskvällen där lokala stjärnor möter internationella. Det kommer att bli hur grymt som helst”, säger Madde Lundin, projektledare för Angereds bokmässa.

Angereds bokmässa startade 2018 och arbetar med att lyfta litteratur från förorten och på andra språk än svenska.

– Bokmässan i Angered är angelägen då den riktar ljuset mot förorten och reflekterar den vibrerande och levande läs- och litteraturtradition som finns här. Befolkningen, representerad av nationaliteter från hela världen, är internationell och det vill vi också lyfta, säger Elizabeth George Chandy, tillförordnad chef för kulturhuset Blå Stället och chef för biblioteken i Angered, Hammarkullen och Hjällbo.

Internationellt kända namn

I år deltar både lokala och etablerade svenska författare, men också kända internationella namn som Nii Ayikwei Parkes och Warsan Shire som skrivit poesi till Beyoncés album Lemonade.

– Det är extra roligt att Warsan är poet då poesi är en så stor del av människors liv och kultur i Angered. Vi ser verkligen fram emot att en sådan internationell stjärna medverkar för första gången, säger Madde Lundin, projektledare för Angereds bokmässa.

Nytt med seminariescen

Nytt för i år är en seminariescen där aktuella samhällsfrågor tas upp och en kväll med spoken word. Angereds bokmässa arrangeras av kulturhuset Blå Stället och biblioteken i Angered, vid kulturförvaltningen i Göteborgs Stad, tillsammans med nätverket Blå Ställets vänner. Mässan är gratis både för medverkande och besökare. Söndagens aktiviteter är på somaliska.