3000 besökare förra året. Hallå där! Anni-Frid Frisk, projektledare för Angereds bokmässa, som nu kommer tillbaka för tredje året i rad. Bokmässan har fokus på litteraturen och poesin i förorten och anordnas lördag den 19 september på Kulturhuset Blå stället i Angered.

Det blev precis klart att det blir en bokmässa även i år, hur känns det?
– Det känns såklart väldigt roligt. För oss som arbetar med det här har viljan hela tiden funnits att fortsätta, både på grund av den fina respons vi fått och för att det här är en typ av litterärt fokus som är väldigt relevant och verkligen behöver finnas. Men sedan handlar det ju om resurser, så det känns väldigt kul att det är klart att det blir en fortsättning och nu få sätta igång arbetet med årets mässa.

Hur gick det de två första åren?
– Vi har fått väldigt god respons från både besökare och utställare och har haft runt 3 000 besökare per år. Och då blev förra året ändå en sådan där fantastiskt varm och solig septemberdag när du egentligen bara vill vara utomhus, så det kändes fantastiskt kul att ändå få hit så mycket folk. Sedan är det såklart svårt att veta var folk bor, men bland de vi pratade med var det både gott om lokala besökare och folk från hela Göteborg.

Bjuder ni på några nyheter i år?
– Vårt grundkoncept är detsamma, men sedan lär vi oss såklart saker från år till år och ser till att programmet känns relevant genom att till exempel lyfta aktuella litterära frågor. Men utgångspunkten är fortfarande att vem som helst som tillhör vår målgrupp och som vill medverka kan skicka in en intresseanmälan och att deltagandet inte kostar något. Sedan bjuder vi även in några författare särskilt, utifrån olika ämnen vi vill lyfta fram. Men vi har inga teman, vi tycker att vårt fokus på litteratur och poesi i förorten är ett tillräckligt tydligt fokus i sig.

Antalet utställare växte ganska mycket mellan år 2018 och år 2019. Blir det ännu fler i år?
– Ja, i fjol ökade vi antalet utställare från 70 till 120. Det blir förmodligen ungefär lika många i år, för det får helt enkelt inte plats så många fler i våra lokaler.

Vad är tanken bakom Angereds bokmässa?
– September är en tid för många litterära sammanhang i Göteborg, inte minst den stora Bokmässan. Men i stort sett allt händer i centrum, så våra initiativtagare ville skapa en ny litterär mötesplats som är tillgänglig för alla, som ett komplement till de övriga. Och vi har fått väldigt god respons från de andra aktörerna och har ett etablerat samarbete med Bokmässan, vilket känns väldigt roligt. Det är tydligt att vi behövs.