Skrotade scenografidelar återanvänds. Den 30 september är det premiär för Pappersgudarna på Angereds teater. En av Sveriges främsta scenografer, Ulla Kassius, regidebuterar och låter kasserad scenografi från Göteborgs teatrar utgöra fonden för existentiella frågor om demokrati, offer, frihet och motstånd.

I Pappersgudarna håller världen på att falla sönder. Bland skärvor från tidigare berättelser – scenografidelar från Göteborgsteatrar – får publiken möta fyra personer som alla hanterar de stora frågorna i livet, men på olika sätt.

– I pjäsen ställer vi oss frågor som: varför just jag, just här? Skulle jag kunna föreställa mig världen annorlunda? Jag började tänka på alla föreställningar som det satsas så mycket på och som sen skrotas i en container. Jag ville låta alla berättelser som finns i scenografidelarna bilda det kaos och den bakgrund som frågorna kommer ur, säger Ulla Kassius, regissör och scenograf.

Spelas i två versioner – en för barn, en för vuxna
Ulla Kassius scenografier kännetecknas av tydlig form och direkt tilltal. Hon har bland annat jobbat med föreställningar som The Mental States of Gothenburg på Angereds teater och Brott och straff på Backa teater.

Alexander Motturi har skrivit Pappersgudarna som spelas i två versioner, en för vuxna och en för skolbarn. Föreställningen har urpremiär den 30 september och spelas till och med 2 december.