Ambition att genomföra fysiskt läger i juni. Det internationella musiklägret för barn och unga – Side by Side – har öppnat anmälningen för lägret i juni 2021. ”Vi jobbar utifrån flera olika scenarion, och det kommer vara möjligt att delta digitalt på lägret”, säger Terese Mörtvik, kommunikatör för Side by Side, Göteborgs Symfoniker.

Musiklägret Side by Side by El Sistema är ett sommarläger för barn och ungdomar i åldern 6–23 år som älskar att sjunga i kör eller spela i orkester. Lägret är en del av Göteborgs 400-årsjubileum och strävar efter att skapa möten genom musiken som gemensam kraft.

2 500 personer brukar vanligtvis delta. 2 december öppnade intresseanmälan för lägret i juni nästa år.

– Vi har redan fått över 300 anmälningar, säger Terese Mörtvik.

Platserna fördelas rättvist

Någon först-till-kvarn-princip blir det inte denna gång. Intresseanmälningarna fungerar som en ansökan och platserna kommer att fördelas så jämnt och rättvist som möjligt. 7 februari stänger anmälningen.

– De som anmält sig får besked löpande under februari och får sedan ta ställning till om man räknar med att kunna komma. I så fall får man göra en mer formell anmälan. Vårt mål är att alla våra olika musikspår ska finnas representerade, men exakt hur många deltagare vi kan ta emot återkommer vi med närmare lägret.

Årets läger en framgång

Det är naturligtvis den pågående pandemin som gör lägrets upplägg osäkert. Arrangörerna arbetar med flera olika scenarion och kommer att anpassa lägret utifrån aktuella restriktioner.

I år gick det inte att genomföra något större fysiskt läger på grund av covid-19, men organisationen lyckades på kort tid ta fram en helt ny digital plattform som gjorde det möjligt att hålla lägret digitalt med lektioner, utmaningar och besök från gästinstruktörer. Mycket tack vare organisationens erfarenhet av andra digitala satsningar som GSOplay och Octomonk.

– Det var en framgång. Det är svårt att säga exakt hur många barn och unga som tog del av det digitala lägret eftersom många deltog i grupp, men vår uppskattning är 1 000 stycken. Dessutom slog vi rekord i antal deltagande länder – 30 stycken – vilket var väldigt kul.

Alla deltagare fick spela in sitt bidrag till en officiell lägerfilm som visades på Festival Concert. Över 600 videoklipp från världens alla hörn kom in.

Repertoaren är presenterad

Även i år kommer det bli möjligt att delta på lägret digitalt. Exakta formen för det är under bearbetning.

Redan nu finns dock stora delar av repertoaren för lägrets musikspår presenterad. I år spelas allt från nyare musik av Karl Jenkins och Kina Sellergren, till lite äldre symfonisk musik av Pjotr Tjajkovskij och Ethel Smyth. Klassiker som I bergakungens sal och Eine kleine nachtmusik finns med tillsammans med danserna Can can och Mambo. Pentatonix och Avicii blandas med helt ny musik skriven direkt för Side by Side.

– Vi hoppas att materialet kan vara till stor nytta i undervisningen för de orkesterledare, pedagoger och körledare som är intresserade av att delta med sina grupper på lägret, och som värdefullt övningsmaterial för enskilda deltagare, säger Terese Mörtvik.

År 2021 fyller Göteborg 400 år. Side by Side är en jubileumssatsning som genomförs i samarbete med El Sistema Sweden och Kulturskolan, med stöd av Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad.

Foto: Francis Löfvenholm