1 februari - 1 mars. Göteborgs Stads kultursommarjobbare skapar kultur och sprider glädje på gator och torg under några intensiva veckor. Nu är det dags för alla intresserade att skicka in sin ansökan. Förutom alla som uppträder behövs även marknadsförare och personer som jobbar med kostym, rekvisita och teknik.

Kultursommarjobbarna är ett välbekant inslag i Göteborgs offentliga rum under sommaren. Under totalt fyra veckor kan göteborgare och besökare glädjas åt musik, dans och teater på såväl gator och torg som på bibliotek och lekplatser.

I år finns 200 kultursommarjobb för alla Göteborgs ungdomar mellan 16 och 20 att kämpa om.

– Det brukar vara ungefär 5–600 som ansöker varje år. Den stora huvudgruppen som får kultursommarjobb är personer som är duktiga på teater, dans och musik. Men vi behöver även filmare, fotografer och marknadsförare som producerar content. Det går också att jobba med kostym och rekvisita, eller med till exempel ljudteknik, säger Johan Westergren, projektledare Kultursommarjobb.

Skicka film

Du ansöker direkt på hemsidan där du berättar vilka erfarenheter du har och vilken inriktning du har inom ditt område – till exempel musik/jazz, dans/break. Du skickar även in en film där du visar vad du är duktig på.

– Konstnärliga coacher gör urvalet och i slutet av april får de som ansökt svar, säger Johan Westergren.

Han lyfter fram att det är viktigt att hela Göteborg är representerat och att det är de unga själva som definierar vad som kan vara ett kulturuttryck.

– För några år sedan var det mycket breakdance, men nu har det i stället slagit över på kpop. Det är ett tecken på att det är de unga själva som bestämmer vad de vill visa.

Två treveckorsperioder

Kultursommarjobben består av två treveckorsperioder: vecka 25–27 och vecka 28–30. Den första veckan för alla sommarjobbare består av repetitioner. De resterande två av uppträdanden.

– Det kan handla om sex–åtta uppträdanden varje dag. Att få följa ungas utveckling och resa under de här veckorna är fantastiskt, säger Johan Westergren.