Elva tips från teknikcoahcen Therese. Idag finns en uppsjö av appar som kan stötta i vardagen för personer med funktionsnedsättning. Men vilka är bäst och varför? Här är teknikcoachen Therese Åsbergs bästa tips på appar som underlättar livet – och gör det roligare.
Therese Åsberg har jobbat länge med att utveckla välfärdsteknik inom Göteborgs Stad, bland annat som stadens representant i AllAge Hub som är ett initiativ av 13 kommuner i Göteborgsregionen med syfte att stimulera användning av välfärdsteknik.
Varannan torsdag är Therese Åsberg på plats på Sammanträffen på Selma Lagerlöfs Center för att berätta om och gå igenom appar med olika teman. Hit kommer personer från boenden med särskild service eller som har något annat stöd på grund av en funktionsnedsättning.
– Många har med sig sin personal också och då blir det ett tillfälle även för dem att lära sig mer, säger Therese Åsberg, som är stödpedagog på förvaltningen för funktionsstöd med extra uppdrag att lära om teknik och öka digitaliseringen.
Populärt Jambalaya-recept
En av besökarna är Rahel Yemane och hon berättar tillsammans med Therese för de andra som är på plats om appen ”MatGlad-helt enkelt”.
– Jag gillat receptet på Jambalaya – mums, säger hon.
MatGlad-konceptet med flera olika appar är ett kognitivt hjälpmedel riktat till personer med funktionsnedsättningar, anhöriga och personal.
Liknande appar finns inom flera andra områden exempelvis som att planera och strukturera upp sin dag och vecka, att röra på sig och motionera.
– Men det är lika viktigt att ibland välja att visa roliga appar och bara ha kul, säger Therese.
Hitta någon att bli kär i
I februari är temat kärlek och då blir det fokus på appar som har med relationer och kroppen att göra. ”VillJa Ses” är exempelvis en chattapp som är till för att skaffa kompisar eller hitta någon att bli kär i. Det blir också en regnbågskväll där man tar upp ämnen som rör sexualitet och könsidentitet.
Använder appar varje dag
För gänget som regelbundet ses på Sammanträffen är internet en självklar del av vardagen – Hassna Arvidsson lär sig att spela melodier på pianot genom YouTube-klipp, Markus Borg inspireras via Spotify att skapa egen musik och gillar att laga chorizopasta med hjälp av MatGlad – och Rahel Yamane följer sina vänner på Facebook.
Avesta Markman som är arrangör med fokus på evenemang om psykisk ohälsa och funktionsnedsättningar har bland annat uppdrag för UF – Unga företagare.
– Våra unga hyresgäster efterfrågar tekniska lösningar och genom att nå ut och visa vad som finns förenklar och underlättar vi livet både för dem och personalen, säger Therese Åsberg.