Sista veckan i augusti kommer världen till Göteborg. Under tio dagar ges möjlighet till inspiration, inblick, utblick och reflektion. Underhållning, energitankning och avslappning. Vi talar förstås om Göteborg Dans- & Teaterfestival.

Man fortsätter med de uppskattade frukostsamtalen, och satsar stort på festen i festivalen, som erbjuder möjlighet till möten mellan festivalbesökare och konstnärer från när och fjärran. Totalt blir det ett 50-tal föreställningar på femton scener.

Inget tema

Finns det ett tema? Både ja och nej. Inte uttalat, men det handlar om livet.

4F2C.jpgI övrigt står helt enkelt scenkonsten i fokus. Föreställningarna låter sig inte lätt kategoriseras, gränsöverskridande möten mellan olika uttryck är trenden på den internationella scenkonsthimlen.

Att inspirera och skapa lust är ett mål med festivalen. Kanske blir man som mest nyttig om man tilllåts vara onyttig?

Cirkusartister är inte nyttiga. Vad är meningen med en ballerina i högklackat och långklänning som frenetiskt hoppar upp och ner på en spänd metalltråd?

Niklas Ek i magisk nycirkus

Kanske gör man cirkus för att ifrågasätta vår strävan efter trygghet eller driva med vardagens tvångsmässiga effektivitet? Eller helt enkelt visa att äkta glädje finns hos den som är sig själv.

Ueli Hirzels kompani besökte festivalen 1996 med en bejublad föreställning. Den här gången har Cirque slagit upp sitt tält vid havet under Älvsborgsbron vid Röda Sten.

På GöteborgsOperan inviger Charlie Chaplins dotterson James Thiérrée festivalen med en magisk nycirkus för hela familjen där han leker ”hela havet stormar” med sin multibegåvade ensamble, där bland annat den svenske dansaren Niklas Ek ingår.

Snudd på outhärdligt

Det blir mycket performance på årets festival. Den populära engelska performancegruppen Lone Twin gör underhållande, tillgängliga, angelägna, allvarliga och snudd på outhärdliga verk, till exempel Ghost Dance där två trötta cowboys dansar squaredance med förbundna ögon i tolv timmar på Järntorget på invigningsdagen.

Röda Sten fylls under tre dagar med ett fyrtiotal nordiska performanceartister under namnet Nordic Excellence – en nukonstfestival som följer upp succén Perfect Performance som gick av stapeln på Kulturhuset i Stockholm förra året.

Tre säregna historier kommer att berättas på Pustervik. Över två kvällar presenterar det belgiska performance- och teaterkollektivet De Onderneming två opålitliga, obehagliga och oförglömliga föreställningar som med precision och svart humor skildrar krigets konsekvenser.

Andra spelplatser är Trädgårdsföreningen, Stadsteatern, Studion, Storan, Folkteatern, Teater Uno och Hagateatern.

Fakta | Festival

• Göteborg Dans & Teater Festival startade 1994 och arrangeras vartannat år.
• Festivalen äger rum för sjätte gången den 20–29 augusti 2004.
• Festivalen är den enda i sitt slag i Sverige som presenterar internationell modern scenkonst. Inbjudna artister från hela världen presenterar ett urval av det bästa och mest intressanta inom områden som nutida dans, teater, nycirkus och performance.
• Vid sidan av gästspelen arrangeras universitetsutbildningar, workshops och samtal, i år under namnet Inblick/utblick.
• Biljetterna släpps 2 augusti.