Prisade göteborgare. BK Häcken dominerade årets allsvenska för herrar och Gothia Cup gjorde en stark återkomst efter pandemiåren.  Det belönas med en dubbelutnämning: Årets Göteborgare är allsvenskans skyttekung Alexander Jeremejeff och samtidigt utnämns Gothia Cup-generalen Dennis Andersson till Hedersgöteborgare.

2022: Årets göteborgare sätter Göteborg på fotbollskartan

– Det känns hur stort som helst, nästan svårt att ta in. Det var längesedan guldet var i Göteborg och det är kul att få ta hit det igen. Det är stort för staden och stort att få vara en del av det, säger Alexander Jeremejeff.

Juryns motivering för Alexander Jeremejeff lyder:

”Som förening har BK Häcken många ben att stå på. Genom ungdomsfotboll, damlag, Football Friday, Gothia Cup, samhällsengagemang och genuin vi-känsla hittar klubben vägen framåt. Men laget som gör flest mål vinner och 2022 års viktigaste ben sitter på Alexander Jeremejeff. Han har en avgörande roll i att det allsvenska guldet hamnade på Hisingen, bidrar stort till Göteborgs rykte som fotbollsstad och är en värdig Årets Göteborgare 2022.”

Årets Hedersgöteborgare 2022: Dennis Andersson

2022 valde juryn också att dela ut en utmärkelse som Hedersgöteborgare till Dennis Andersson som i över 40 år utvecklat Gothia Cup och BK Häcken.

– Jag som trodde att SM-guldet skulle vara det största som hänt i år. Och så kommer utmärkelsen till Hedersgöteborgare och det är ju minst lika fint, säger Dennis Andersson.

Juryns motivering för Dennis Andersson lyder:

Genom åren har en miljon ungdomar fått göteborgsminnen för livet när de deltagit i Gothia Cup. De årliga ungdomsturneringarna är ryggraden i Göteborgs världsrykte som evenemangsstad. Dennis Andersson är visionären och eldsjälen som utvecklat verksamheten till vad den är i dag. Kronan på verket blev när BK Häcken, som han länge verkat i, tog hem Hisingens första allsvenska guld. Dennis är en värdig Hedersgöteborgare 2022.