Festivalcentrum på Götaplatsen, en parad – Regnbågspromenaden – på Avenyn och ett HBT-universitet på Artisten. Det är några av nyheterna på den fjärde upplagan av HBT-festivalen. I år dubbelt så stor och med en tydligare plats i det offentliga rummet.

− Jämfört med förra årets festival har årets fördubblats. Vi har över 200 programpunkter, säger Tasso Stafilidis, som är verksamhetschef för HBT-festivalen.

Premiär för Regnbågspromenaden

Bland de nyheter som deltagarna möter under festivaldagarna den 12-16 maj märks bland annat historiens första Regnbågspromenad, en parad som äger rum på festivalens sista dag. Från Operan och upp till det som i år är festivalens centrum, Götaplatsen.

− Där kommer vi som avslutning att bjuda alla göteborgare på en konsert, säger Tasso Stafilidis.

HBT-universitet på Artisten

Nytt för i år är också det så kallade HBT-universitetet på Högskolan för scen och musik. Här hålls debatter och seminarier, om allt från homosexuellas situation i länder som Uganda och Iran till hur det är att vara hbt-person med intellektuell funktionsnedsättning.

Tydligare plats i det offentliga rummet

På olika sätt kommer HBT-festivalen att synas och ta plats på Göteborgs gator och torg.

− Det viktigaste med årets festival är att den kommer att synas mycket mer i det offentliga rummet. Vi har paraden, tio tält på Götaplatsen och flaggor längs med hela Avenyn, säger Tasso Stafilidis och fortsätter:

− Delvis handlar festivalen om att förändra attityder, något vi bara kan göra om vi syns och visar att vi finns.

Filmfestival och utställningar

På biografen Roy arrangeras en HBT-filmfestival och även flera av stadens museer har utställningar i samarbete med HBT-festivalen. Till exempel visas verk och performance av konstnären Tobias Bernstrup på Göteborgs konstmuseum.

HBT-festivalen invigs den 12 maj med invigningsgala på Gothia Towers.