På fredag tänds den. En 20-meter lång och sex meter bred krantrailer. Det är vad som krävs för att transportera årets 17 meter höga julgran. Under natten tog den sig förbi Göteborgs alla trafikarbeten och står nu traditionsenligt på Gustaf Adolfs torg.

– Det har gått jättebra! säger Rakel Berglund, projektledare på park- och naturförvaltningen.

Transporten skedde nattetid för att störa trafiken så lite som möjligt. Det var dock en utmaning att ta sig förbi alla pågående infrastrukturprojekt med en 20 meter lång och sex meter bred krantrailer. Rakel Berglund följde efter transporten en bit på riks 40:an.

– Den tog upp en och en halv körbana men det var inga problem. Allt flöt på fint. Vi hade bra hjälp av kollegorna på Trafikkontoret som har koll på trafikplaneringen och hade valt en bra väg.

1915 års gran! Foto: Göteborgs stadsmuseum

Granen kommer från Olsfors, strax öster om Bollebygd, och fick ta sig förbi bland annat nedsänkningen av E45:an, arbetsområdena runt den nya Hisingsbron och avstängningen av Norra Hamngatan till följd av Västlänken.

Samma som hemma
Traditionen att resa en julgran inne i centrala Göteborg är gammal. Den första restes i Brunnsparken 1915. Årets gran är cirka 60 år gammal och skänkt av orienteringsklubben IK Omega.

När den på morgonkvisten nådde Gustaf Adolfs torg jobbade ett tiotal personer med att få till det där samarbetet som vi alla ger oss på därhemma när vi har fått upp granen. Och säkert lät det ungefär likadant: ”Lite mer åt vänster, och så liiite mer till höger…”

– Ja, så var det, säger Rakel Berglund och skrattar. Det är ingen skillnad, förutom att granen är lite större. Vi försöker alltid hitta en som är rak, men det är ju som bekant inte helt lätt.

Nu väntar arbetet med att montera ljusslingor och stjärna. På fredag eftermiddag vid fyra-tiden, när mörkret lagt sig, tänds året julgran.