15 meter hög. Natten till måndagen anlände årets julgran till Gustaf Adolfs torg. Under veckan ska alla lampor sättas i granen, och på fredag tänds den. ”Det är en riktigt fin och tät gran”, säger Anna Wiklander, projektledare på park- och naturförvaltningen.

Traditionen med en stor julgran i centrala Göteborg är mer än 100 år och uppskattas av både boende och besökare. Nu är årets gran på plats.

– Det gick superbra och det känns så kul att den står där i år också. Det är första gången jag är projektledare för det här, så för min egen del har det funnits en liten nervositet. Jag fick ett sms vid tretiden i natt att den var på plats, säger Anna Wiklander.

25 år gammal

Årets julgran kommer från Nääs, öster om Floda, är runt 25 år gammal och har skänkts av en privatperson.

– Granen brukar skänkas av privatpersoner och vi brukar ha ett par stycken som vi väljer mellan. Den här är inte så gammal, vilket gör att den är hållbar och inte tappar för mycket grenar vid transport, säger Anna Wiklander.

Granen är en vanlig rödgran, ungefär 15 meter hög. Det är något lägre än vad den varit de senaste åren, men ligger inom kriterierna 15–18 meter hög.

– Trots sin höjd är den väldigt tät och fin.

Ljusen ska i

Granen transporterades med en 20 meter lång och sex meter bred krantrailer. För att störa trafiken så lite som möjligt kördes den från Nääs till Göteborg under natten.

– Transporten gick förbi operan och Packhusplatsen. Sedan in på Norra Hamngatan till Gustaf Adolfs torg, där den lyftes i den stora julgransfoten, säger Anna Wiklander.

Under veckan kommer tre personer på park- och naturförvaltningen jobba med att sätta i belysningen. På fredag den 26 november tänds de cirka 18 000 lamporna. På tjugondag Knut, det vill säga 13 januari, kommer granen att släckas och monteras ner.