”Oj,oj, vad tidigt den kommer!”, ”Herregud, redan?!”. Att stadens julgran står på plats redan den 12 november är rekordtidigt. För tidigt tyckte många av de göteborgare som samlats på Gustaf Adolfs torg. - Men om vi ska ha den klar till första advent så var i dag enda chansen att få ha helikoptern, så det är av transporttekniska skäl det blir så här, säger Lars Thomsson på park- och naturförvaltningen.

Mot en klarblå himmel flögs julgranen från Partille in över rådhusets tak. Den svaga vinden piskades för en stund upp till kylig storm och de orangegula avspärrningsbanden smattrade till och flög all världens väg.

Grov stam ställde till det

Under ett öronbedövande dån hängde sedan helikoptern i luften medan sju man från Gatubolaget slet och drog i tamparna för att få granen rätt i sitt hål. Det lyckades till slut och helikoptern kunde vända tillbaka till Säve helikopterflottilj.

– Det blev en gran i år också, men vi hade lite problem med att få ner den i hålet för stammen var så grov, säger löjtnant Michael Waerneman som dirigerade helikopterpiloten från marken.

Ljusen tänds den 28 november

Årets gran har vuxit upp hos Tommy Lindberg i Furulund i Partille.

– Vi har haft rätt många att välja på men vi valde den här för det var den vackraste. Granen var fin förra året också, men den här är finare! Den är nättare i omfånget men tätare. Jag skulle gissa att den är en 13 meter hög, säger Lars Thomsson på park- och naturförvaltningen.

Julgransbelysningen tänds den 28 november, fredagen före första advent.