Lysande granar, stjärnor och girlanger har redan skänkt julstämning åt stadens gator och torg i flera veckor, men från och med ikväll tas det hela minst ett steg längre. När Julstaden Göteborg invigs på fredagkvällen blir det närmast en explosion av juligt ljus, filmer och ljud. Med marint tema.

Hus, träd, broar, hållplatser, gator, skorstenar, lyftkranar … Det är inte många detaljer i stadsrummet som får stanna kvar i decembermörkret när Julstaden Göteborg tar full fart på fredagskvällen.

Evenemanget som har vuxit för varje år sedan starten 2004 tar nu steget fullt ut och ljussätter allt som kommer i de stadsflanerande göteborgarnas väg. Ljusstråket från Liseberg till Södra Älvstranden mäter på snirkliga vägar 3,5 kilometer och har i år fått en rad nya blickfång på vägen.

Marint tema

Den nyproducerade filmen ”Ett hav av jul” som visas på Konstmuseets 1.500 kvadratmeter stora fasad får i år konkurrens av ytterligare en ljus- och ljudupplevelse, ”Julenergi” på Harry Hjörnes plats. Även där är det de omgivande fasaderna som utgör fond för skådespelet.

Sammanlagt är det ett sextiotal byggnader och platser i centrala stan som blivit konstnärligt ljussatta. Årets tema är ”Hav och vatten” och Ljusstråket ska därför ge känslan av en farled, med hjälp av marinblåa toner och accentfärgerna lavendel och apelsin.

Fyr som liknar ett läppstift

Skyskrapan Läppstiftet vid Operan blir ljussatt som en angöringsfyr med ljus som spelar över staden. En projicerad kompassros visar vägen från Kanaltorget.

Tre stora lyftkranar i Frihamnen kommer dessutom att ljussättas, liksom skorstenarna vid Rosenlundsverket och spårvagns- och busskurerna längs Avenyn.

9D8_13.jpg

Läs mer om Julstaden på länkarna längst ner i artikeln.

JULSTADEN 2008 | Hålltider fredag kväll 5 dec:
16.45: Invigning av multimediashowen på Harry Hjörnes plats
17.15: Fackeltåg med Göteborgs Lucia från Gustaf Adolfs torg
17.45: Högtidlig upptändningsceremoni på Götaplatsen med invigningstal av Göran Johansson
18.00: Premiär för julfilmen ”Ett hav av jul” på Konstmuseets fasad
18.30: ”Den sjungande julgranen” öppnar Vinterlandskapet i Bältesspännarparken