Komikern Björn Gustafsson, MoneyBrother, Daniel Lemma, Streaplers och spektakulär nycirkus från Frankrike. Men också poesi, dansfestival, design, skulpturer, gatuartister och utomhusbio på Götaplatsen. Göteborgs kulturkalas, som i år firas 12–17 augusti, blir allt bredare. Och i år blir det "klimatkalas" också.

Kulturkalaset arrangeras av Göteborgs Stads kulturförvaltning, Västra Götalandsregionen samt Göteborg & Co. Men många andra är med, till exempel alltså även miljöförvaltningen:

Vill sprida goda idéer till kalasbesökarna

– Om vi ska bli klimatanpassade i framtiden, måste vi ändra våra konsumtionsmönster. Vi måste konsumera mindre prylar och mer tjänster, som kultur och upplevelser, sa Ann-Marie Ramnerö från miljöförvaltningen vid en pressträff på Storan på tisdagen.

– Att gå på teater och konserter eller läsa böcker är mycket bättre för klimatet än att köpa prylar, därför är vi med på kulturkalaset.

Med Bältesspännarparken som centrum kommer miljöförvaltningen att sprida goda idéer till kalasbesökarna om vad man kan göra för klimatet. Här kommer kalasbesökarna också – sedan man blivit inspirerad – att kunna sätta upp sina klimatlöften på ett plank.

Kan spela miljöspel

– Vi kommer att bidra med 100 idéer om vad Göteborgs Stad gör, dessutom hundratals idéer som göteborgarna skickat in via Klimatbrevlådan och vi kommer att visa upp de tankar om klimatet som 1.000 elever arbetat fram under sex veckor i vår, i samarbete med Universeum, sa Vivianne Rosqvist, kommunikationschef på miljöförvaltningen.

– Vi gör också ett tema på Re:design, att det är bättre att designa om, laga och fixa än att köpa nytt. Och vi kommer att ha ett spel som heter ”Vem vill bli miljönär”, där man kan testa sina kunskaper på konsumtions- och miljöområdet, berättade Vivianne Rosqvist.

”Rejäl satsning på gatuartister”

Liksom tidigare år blir Avenyn det stora kalasstråket, från Götaplatsen ner till Kanaltorget utanför Operan. Men även Brewhouse, Heden, Kronhusbodarna och Stenpiren bjuder på gratis kultur och nöjen.

Programmet med alla artister blir inte helt klart förrän vid midsommar, men en nyhet som presenterades på tisdagen är en jättestor utomhusbio på Götaplatsen där det ska visas långfilm med tema musikfilm i samarbete med Göteborg Film Festival.

På Stadsbiblioteket visas en stor designutställning, med det bästa av svensk design idag, nämligen de 19 nominerade bidragen – möbler, smycken, lampor och kläder – till Designutmärkelsen ”Swedish Design Award.”

– Det blir också en rejäl satsning på svenska och internationella gatuartister – akrobater, clowner och jonglörer – vid Kanaltorget, Kungsportsplatsen och Avenyn 18, berättade projektledaren Mia Samuelsson.

”Sveriges fetaste eldshow”

Dansbanden – till exempel Streaplers, Bhonus, Thorleifs och Arvingarna – håller i år till vid ett dansgolv på p-platsen utanför Storan, där det ges danskurser.

Kungstorget gör comeback som mat- och dryckestorg igen, i samarbete med Saluhallen och Göteborgs Restaurangförening. Här blir det underhållning med västsvenska pop- och rockband samt Joakim Cans från Körslaget.

Vid Stenpiren blir det ungdomsdisco och nån gång under kalaset ska Burn out Punks bjuda på ”Sveriges fetaste eldshow” med motorcyklar, eld och akrobatik.

Den franska nycirkusgruppen Le studio de cirque Marseille’s föreställning Circo de Madrugada är en hisnande show med hjälp en enorm stålspindel, 15 meter hög, på Kanaltorget. Deras show blir också invigningen av Göteborgs Dans- och teaterfestival. I år överlappar alltså de båda festivalerna varandra, för första gången.

Edinburgh en förebild

På sikt är tanken att hela augusti blir till ”Göteborgs augustifestival”, med bland annat Edinburgh som förebild.

– Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen har båda ledande kulturutbud. Vi vill knyta ihop alltihop – Lustgårdar, Dans- och teaterfestival, Way Out West och jazzfestival – till en festival hela augusti. Då får vi en bra plattform att kommunicera ut för att öka stadens och regionens attraktivitet, sa Leif Nilsson på Göteborg & Co, som hade ambitionen att förverkliga den idén år 2010.