”Jag tycker om vardagen i Göteborg”. Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj, årets Nobelpristagare i litteratur, bodde i mellan 2006 och 2008 i Göteborg som så kallad fristadsförfattare. Aleksijevitj var den fjärde exilförfattaren som fick en fristad i Göteborg.

Sedan 1996 kan en förföljd författare, journalist, dramatiker eller skribent få fristad i Göteborg, i form av uppehälle och bostad i två år. Senast i raden är rapparen Khaled Harara som fick fristadsstipendiet hösten 2013.

Svetlana Aleksijevitj bodde här mellan 2006 och 2008 och kom hit med i princip bara en resväska i handen. Åren i Göteborg ledde inte bara till ett intensivt arbete med den kommande boken. Hon höll också ett stort antal föredrag och uppläsningar och skrev artiklar och krönikor i Göteborgs-Posten.

”Allra bäst gillade jag att gå runt i second hand-affärer”

I en intervju av Ulrika Knutson i antologin Fria ord på flykt säger hon:

– Jag har utöver Vitryssland bott i fyra länder; Italien, Frankrike, Tyskland och Sverige – och Sverige tyckte jag bäst om.

Varför?

– För att det var ett rättvist liv, tycker jag… Jag tycker om vardagen i Göteborg; jag tycker om havet och jag tycker om svenskarna. Allra bäst gillade jag att gå runt i second hand-affärer som Myrorna, där man kan köpa billiga husgeråd. Vi har inget liknande här. Och jag tycker att det är så fint att man inte har haft något krig på ett par hundra år!

Berättar om vad som hände efter att Sovjet föll

Svetlana Aleksijevitj har skrivit bland annat Bön för Tjernobyl och Tiden second hand, som är femte delen i verket Utopins röster. Boken berättar om vad som hände med människorna efter Sovjetunionens fall och är baserad på hundratals intervjuer med ryska kvinnor.

Motiveringen till Nobelpriset lyder: ”För hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid”.