Över 1 100 programpunkter. Göteborgs kulturkalas bjuder på fem fullspäckade dagar med konserter, mat från hela världen, filmvisningar, författarsamtal, konsthantverksmarknad, teater och mycket annat. Trots att kulturkalaset i år är en dag kortare erbjuds nästan lika många programpunkter som tidigare år.

Bland årets fullmatade konsertprogram märks Weeping Willows med Göteborgs Symfoniker, Teddybears, Beatrice Eli, Parham som bland annat gästas av Rebecca & Fiona och Mwuana, den afghanska världsstjärnan Dawood Sarkosh, Kristian Antilla, Bohuslän Big Band med jazzartisten Sinne Eeg som hyllar Ella Fitzgerald och Arvingarna med Lotta Engberg.

3E7E.jpg– Dessutom kommer superstjärnan Nawal El Zoghbi från Libanon som spelar på Götaplatsen på lördag. Vi lever i en av de mest segregerade städerna i hela Europa och vi som kulturkalas vill bidra till att vi möts. Därför har vi för tredje året i rad med en arabisk storstjärna, vilket gör att vi når helt nya målgrupper som annars aldrig sätter sin fot i centrum, säger verksamhetsansvarig Tasso Stafilidis, Göteborg & Co.

– Hon är en superstjärna i Rihanna-klass i Östasien och det kommer bli en fantastisk upplevelse, säger programproducent Emrik Larsson.

Mycket för barnen
Barnens kulturkalas har över 350 programpunkter och aktiviteter, de allra flesta i Trädgårdsföreningen. Nytt för i år är 10+ området, där de lite större barnen får möjlighet att prova på aktiviteter som att rita en serie, sjunga karaoke eller skriva poesi.

– Och på onsdag leder Göteborgs ungdomsfullmäktige Wellpapp Wonderland där det går att skapa vad som helst i wellpapp, som maskiner, kläder och fantasidjur. Sedan har vi prisutdelning i olika kategorier, säger programproducent Emma Rygielski.

En dag mindre
7C5C.jpg
Årets kulturkalas har i år sex miljoner mindre i budget, vilket lett till att kalaset är en dag kortare jämfört med i fjol och finns på 42 festivalplatser i stället för 55. Anledningen är att Julstaden, som under flera år varit underfinansierad, nu får en större del av de pengar som avsatts av Göteborgs Stad för grundfinansiering av de två evenemangen.

– Vi har flyttat om festivalplatserna lite, för att fylla alla nivåer. Men vi är fortfarande en av Nordens absolut största kulturfestivaler och bjuder på program inom alla genrer, säger Tasso Stafilidis.

De senaste åren har kulturkalaset haft drygt 1,5 miljoner besök per år. Kulturkalaset har inget eget tema, men uppmärksammar bland annat att det i år är hundra år sedan Finland blev självständigt.

Ekologiskt och närproducerat
I år finns 83 matställen fördelade på fyra festivalplatser, med mat från hela världen. Det satsas ytterligare på hållbarhet och för att få sälja mat under kulturkalaset kräver Göteborgs stad bland annat att minst 30 procent av råvarorna ska vara ekologiska.

I centrum skapas också tillfälliga dricksvattenfontäner, där besökarna själva kan hämta gratis vatten. Kulturkalaset är nämligen kranmärkt, vilket innebär att inget vatten säljs eller serveras på flaska. Besökarna uppmanas också att ta med sig en egen matlåda för att minska antalet engångsförpackningar.

Hoppas på ännu ett lugnt år
För att skapa en lugn och trygg festival har Göteborgs kulturkalas ett nära samarbete med polisen, som finns på plats med både uniformerad och civilklädd polis, samt volontärer. För den som utsätts för brott finns en husbil på Stora Teaterns parkering där polisen tar upp anmälningar på plats. Och även i år kameraövervakas Götaplatsen under kalasdagarna.

– Kulturkalaset är känt för att vara som ett 50-årskalas när det gäller fylla och bråk. Det är lugnt och tryggt. De senaste fem åren har vi inte haft några anmälningar om några större brott, så vi har nu ett mer övergripande fokus för att förhindra alla typer av ofredanden, säger Tasso Stafilidis.

– Normalt sett är det inga större utmaningar för oss, det är en lugn tillställning med lugn och nykter publik, säger polisens insatsledare Jonas Bergqvist.

6C00.jpg

Foto: Dick Gillberg/Göteborg & Co