Premiär för playa mitt i stan. Luta dig tillbaka i en solstol, gräv ner fötterna i sanden och njut av glittret i vattnet. I morgon lördag 31 maj invigs stans mest centrala sandstrand i Frihamnen. Dj:s och 11-mannabandet Friends by accident sätter tonen.

Paris, Berlin och Hamburg är några av dem som gått före. Nu får även Göteborg en egen sandstrand mitt i stan.

– Det finns ju stränder i Göteborg, men då måste man åka ut en bit. Nu får man tillgång till strandkänslan mitt i stan, säger Kristoffer Nilsson, processledare.

Sanden kom för en vecka sedan, på ett lastbilsflak. Sedan dess har Kristoffer Nilsson och hans kollegor trampat runt barfota för att platta till den ordentligt.
Stranden är ungefär 20 gånger 25 meter, med ett trädäck runt om som gör sanden tillgänglig för fler.

Badsugna får vänta
Mitt i sanden står några kvarlevor från frihamnens tidigare verksamhet – bland annat en lamppost och en stor järnkedja som använts för att angöra fartyg. På och runt om stranden finns solstolar och grillar, och längre fram i sommar kommer även några omklädningshytter ställas upp.

Fast Kristoffer Nilsson rekommenderar inte ett bad i älven.

– Den är inte tillräckligt ren.

Under sin färd från Vänern ut till havet hamnar en hel del föroreningar i Göta älv, bland annat från jordbruket. Vissa dagar klarar vattnet gränsvärdena för att betraktas som badbart, andra inte. Det beror bland annat på väderförhållandena.

Men sommaren 2015 går det troligtvis att hoppa i. Kristoffer Nilsson och hans kollegor jobbar nämligen för fullt för att försöka skapa en bassäng i älven.

– Det skulle kunna bli en slags flytande balja, så att man kan bada i älven men i rent vatten.

Mötesplats för hela stan
Sandstranden har utformats av en grupp arkitekter och konstnärer. Under våren har de studerat badkulturer genom att bada på olika sätt, på olika platser, tillsammans med olika grupper i Göteborg. Allt för att få ett bra underlag för den nya badplats som nu börjat byggas upp.

– Det räcker inte att bara fokusera på själva badandet. Det handlar också om att få till möten runtomkring – vid stranden, i bastun, säger Kristoffer Nilsson.

– Vi vill att frihamnen inte bara ska vara för dem som bor i området, utan att man ska komma hit även från andra stadsdelar.

Dj:s och elvamannaband
För att förhöja strandhänget kommer dj:s spela hela dagen den 31 maj. Klockan 15 uppträder Friends by accident – elva rutinerade musiker med rötter i musik från bland annat Syrien, Iran, Brasilien och Chile som tillsammans skapar ett helt nytt sound. Under dagen finns också möjlighet att lära sig segla i GKSS seglarskola eller prova mat från någon av matvagnarna som finns på plats.

Även på söndag 1 juni blir det strandfest. En gratis buss kommer avgå direkt från paraden som avslutar West pride till Frihamnen, så att alla som vill kan fortsätta festen i sanden tillsammans med dj-kollektivet Cake.