Sara Mendoza är Årets betongarkitekt. Sara Mendoza, som ritat den nya badpiren i Askimsviken, får Betongpriset i kategorin Årets betongarkitekt. ”Pirens mått och artikulering med podier, soldäck och ramper beskriver med stor säkerhet badandets lustfyllda sociala gemenskap på platsen” skriver juryn bland annat i sin motivering.

”Med badpiren tas ett väl genomfört och säkert arkitektoniskt helhetsgrepp som tillför en stor kvalitet till friluftslivet i Askimsviken” skriver juryn vidare i motiveringen till Betongpriset som delas ut av tidskriften Betong.

– Vi är stolta över badpiren som visar upp modern och funktionell design i hög klass. Piren har blivit ett landmärke längs kusten och vi hoppas att den ska fortsätta locka besökare från hela stan till Askimsbadet, säger Jakob Andreasson, verksamhetschef på park- och naturförvaltningen.

Den 260 meter långa betongpiren invigdes i somras och ersatte den långa träbryggan som blåste sönder i stormen Gudrun vintern 2005.

Park- och naturförvaltningen fortsätter att rusta upp Askimsbadet med fler sittplatser, träd som skuggar, nytt trädäck och mer belysning. Nästa år blir det också en ny lekplats.