Röda mattan rullas ut. I ett halvt sekel har Askims simhall varit full av aktivitet – simskola, vattenlek och träning både i vattnet och gymmet. Att anläggningen är populär är tydligt. Nu firas femtioåringen med bland annat disko och familjedag.

Askimsbon Sven-Rune Nilsson, 97 år, är förmodligen simhallens mest flitiga besökare genom tiderna. Han har varit där flera dagar veckan, i stort sett varje vecka, sen öppningen 1972. I trettiofem år simmade han 1000 meter flera gånger i veckan. Sedan femton år är det styrketräning på anläggningens gym som gäller.

– Det är nyttigt för kroppen med träning och jag har alltid tyckt om att idrotta och sett till att hålla mig aktiv. Men det är kamratskapet som gör att jag har kommit till Askims simhall i så många år. Både det med kamraterna som jag tränade tillsammans med förr, och med personalen. Jag har blivit kompis med dem också eftersom jag är här så ofta, säger Sven-Rune Nilsson.

Den familjära känslan som avgör

Anneli Enerås är teamledare på Askims simhall. Hon har arbetat där sedan 1989 och håller med Sven-Rune om att det finns en familjär känsla på anläggningen.

– Vi i personalen har lärt känna många av våra kunder under åren. Det är dem och kollegorna som gör att jag trivs så bra och har jobbat här i så många år. Det är fantastiskt att ha ett jobb där man får möta så många härliga människor, säger Anneli Enerås.

Det är nog knappast en överraskning att ingen av de som jobbade på Askims simhall när portarna öppnades 1972 är kvar där idag. Anneli började 1989 som badvärd och är en av de som jobbat längst på anläggningen. Det finns ytterligare en person som började där i slutet av åttiotalet.

Vad är den största skillnaden från när du började?

– Gymmet var mindre förr och låg i en annan del av anläggningen, men annars är det mesta sig likt. En stor skillnad i själva verksamheten är vattengympan, den har vuxit och blivit väldigt stor. När jag började hade vi bara ett pass i veckan och det hölls av en extern aktör. Nu har vi åtta pass i veckan, de är väldigt populära och det är vi själva som håller i dem. Att hålla i vattengympan är en av de roligaste sakerna med mitt jobb, berättar hon.

Ritning på anläggningen från 1972, gjord av Thorsten Davidsson, Arkitekt- och inredningsbyrå AB.