Mitt i Göteborg står stadens internationellt mest kända byggnad. Tom. Den 27 oktober öppnar en utställning som förklarar vad som är själva grejen med Gunnar Asplunds banbrytande rådhustillbyggnad. Besökarna bjuds också in att föreslå hur huset kan användas i framtiden.

Sedan Göteborgs Tingsrätt lämnade Rådhuset för nya lokalen våren 2010, har byggnaden stått oanvänd. Men inte glömd. Det är inte utan anledning som arkitektstudenter från hela världen vallfärdar till Göteborg för att titta på den.

2738.jpg
– Byggnaden har betytt oerhört mycket för funktionalismen och modernismen, det är en unik miljö i världsklass. Och så är det Gunnar Asplund som har ritat den, han var tongivande inom svensk arkitektur mellan första och andra världskriget, säger Christian Penalva, projektledare.

Det som gör byggnaden så intressant hänger tätt ihop med tiden och platsen och den process Asplund själv gick igenom under arbetet.

27-åring vann tävlingen

Göteborgs maktcentra hade funnits vid Gustaf Adolfs torg sedan 1600-talet. Men när staden växte kraftigt mot slutet av 1800-talet räckte det gamla rådhuset inte längre till. 1912 utlystes en tävling om ett nytt, som vanns av den då 27-årige arkitekten Gunnar Asplund. Han fick senare också i uppdrag att se över även de övriga fasaderna runt Gustaf Adolfs torg.

7CDC.jpg
Fram till dess hade rådhus varit monumentala och pompösa byggnader, där man ofta kände sig ganska liten som människa. Asplund skapade istället ett lätt hus med mycket ljus och fönster. Det är också lättillgängligt, mycket går att överblicka redan när man kommer in.

– Han efterstävade en mer demokratisk arkitektur.

Varje detalj är viktig

För Asplund var interiör och exteriör en helhet som skulle leva ihop. Allt är genomtänkt, hur man ska röra sig i rummet vilket tempo man ska ha i trappan, hur ljuset ska falla in. Varje detalj är viktig. Han har designat allt från möbler till lampor till skyltar, handtag och textilier.

– Det blev ett mycket stort och prestigefyllt projekt som kom att följa hela Asplunds karriär. Det skulle dröja ända fram till 1937 innan det nya rådhuset kunde invigas. När han vann tävlingen var han nyutexaminerad, när rådhuset invigdes var han professor i arkitektur och världskändis, säger Christian Penalva.

6A22.jpg
Det tog mer än 20 år och arbetet gav förstås upphov till en stor mängd skisser – en del av det material som kommer att visas i utställningen i stora hallen. Dessutom blir det bildspel och visningar av andra delar av huset. Och så får deltagarna möjlighet att tycka till om hur rådhuset ska användas i framtiden. Sedan Tingsrätten flyttade till större lokaler i våras står huset nämligen tomt.

Även bok och seminarier

I samband med invigningen ges det också ut en ny bok: Asplunds rådhus i Göteborg – Tiden, platsen, arkitekturen. Redaktör är Claes Caldenby, med texter av Nicholas Adams, Claes Caldenby, Eva Eriksson och Kerstin Wickman.

Dessutom anordnas två seminarier om arkitekten. En för inbjudna experter 12 november och en för allmänheten 11 november.

Utställningen är gemensamt projekt av Göteborgs stadsmuseum och Arkitekturmuseet i Stockholm. Men har också visst samarbete med Higab som har hand om huset, Göteborgs stadsarkiv, Sveriges Arkitekter, Västra Götalandsregionen och Länsstyrelsen.

Utställningen kommer att visas i rådhuset fram till den 5 december 2010 och sedan tillfälligt flyttas till Arkitekturmuseet i Stockholm, för att slutligen bli permanent i rådhuset.

6DFE.jpg