Stort firande för åttonde året. När Världskulturmuseet till helgen firar den muslimska högtiden Eid Al-Adha för åttonde året i rad är det kanske den viktigaste gången av dem alla. För sällan har väl behovet av glädje och gemenskap varit större, när Göteborg bara de senaste veckorna tagit emot över 2 000 människor på flykt. Därför bjuder arrangörerna på bussresa för ett av regionens största asylboenden i Vänersborg.

– Firanden och högtider har inte varit på kartan för de här familjerna på väldigt länge. Tillsammans med våra samarbetspartners satsar vi nu allt för att välkomna dem med ett värdigt högtidsfirande av Eid Al-Adha, säger Zana Muhammad, från arrangerande föreningen Wama.

Att fira Eid på Världskulturmuseet har blivit en kär tradition för många göteborgare de senaste åren, och i år lär det bli något alldeles extra. Kultur, nöjen och mat i alla dess former kommer det att finnas gott om, precis som på många andra håll runt om i världen när den muslimska högtiden firas.

Firandet börjar på museet lördagen 26 september med en stödkonsert av bland andra poeten Vic Vem med sitt band Hot This Year, Poetic Pilgrimage från England, Behrang Miri och Göteborgs egna The Naima Train. Dagen efter fortsätter firandet med aktiviteter för hela familjen – allt från workshops, hennamålning, utställningar, nöjesaktiviteter och ett särskilt program för de yngsta. Entrén är gratis och Världskulturmuseets restaurang erbjuder halalmat från olika kulturer och länder.

”Tacksam att få hjälpa”
För att ge nyanlända möjlighet att komma till Eid-festivalen har huvudarrangören Wama evenemang och kommunikation tillsammans med Rädda Barnen och Röda Korset ordnat med gratis resor i kollektivtrafiken för alla som bor på asylboenden i och kring Göteborg. Man har dessutom inhyrda bussar till och från asylboendet Restad Gård i Vänersborg, så att 300 personer därifrån, främst barnfamiljer, kan komma till Eid-friandet i Världskulturmuseet.

– Restad Gårds asylboende är helt fantastiskt! Där bor så många människor som fram till för bara några år sedan levde helt vanliga liv, men sedan dess levt i krig och terror och haft svårt att få tag i både mat och vatten. Nu bor de på asylboendet i Vänersborg och har börjat bygga upp ett normalt liv igen: de som arbetat som läkare och sjuksköterskor tidigare har en liten informell vårdcentral i all enkelhet på boendet, de som arbetat inom barnomsorg har förskola och så vidare. Jag är så oerhört tacksam att jag får vara med och ordna den här festen, som jag vill ska bli det bästa Eid-firandet i deras liv, säger Zana Muhammad.

Besökarna från Vänersborg kommer till och med själva att bidra med en föreställning, kallad ”Alla under samma sol”, klockan 13.30 på lördagen.