Blött konstverk att plaska på. Här är konstverket där det är fritt fram att klättra, leka och blöta ner sig! På tisdagen invigs konstverket ”Berget” i Jubileumsparken i Frihamnen.

Berget är byggt av konstnärerna Akay och E.B. Itso tillsammans med Teknisk fysik på Chalmers och elever från Rambergsskolan, utifrån en förstudie från park- och naturförvaltningen.

Konstverket är byggt av 932 olika skivor som skapar ett bergslandskap. Nätet som är en del av konstverket är gjort av återvunna spännband som sytts samman till ett lekredskap.

Vattenleken består bland annat av en experimentvägg att pumpa och dra i, det finns en regngardin som man kan springa igenom och för de minsta finns en bäck att plaska i.

Ett slags skapad natur
En av tankarna bakom är att det saknas i princip natur i Frihamnen, allt är skapat av människan. Nu sätter man dit ett berg, som ett slags egen natur, skapad av återvunna hamnmaterial.

– Berget är ett experimentellt konstverk för stora som små, men var beredd på att bli blöt, säger Jessica Segerlund, processledare för platsbyggnad i Jubileumsparken.

Konstverket är en del av den framväxande Jubileumsparken. Under sommaren kommer en flytande pool i Göta älv att invigas, seglarskolan Alla kan segla! är i gång under helgerna, roller derby-banan är tillgänglig för alla som är intresserade.

– När Göteborg firade 300 år, skapades Götaplatsen där Poseidon senare tog plats. Nu fortsätter vi med konst på temat vatten för 400-års-jubiléet, säger Jessica Segerlund.

333E.jpg