En spännande nyhet på årets TUR-mässa är ”Må Bra” - en särskild avdelning för resmål med inriktning på avkoppling, lugn och ro. Ofta ute i naturen. ”Men det handlar inte bara om att sitta på en sten”, säger Karin Abramsson på Lantbrukarnas riksförbund, LRF, som står bakom satsningen ”Naturlig laddning”.

I den nya avdelningen samlas spa, hälsohem, kurbad, herrgårdar/ slott, med flera. Men det kan lika gärna handla om mat- och vinresor, golf eller bergsklättring. På en scen blir det olika presentationer, miniseminarier och uppträdanden en gång i timmen.

Bakgrunden är att efterfrågan på resor och arrangemang med må bra-karaktär ökar kraftigt. I Turistdatabasen, där man frågar svenskar om syftet med sin semester, har till exempel syftet ”avkoppling, lugn och ro” ökat med 58 procent under en sexårs period.

Lanseras över hela landet

Naturlig Laddning, i LRF:s regi, är en ny satsning som presenteras på mässan. Det startade som ett pilotprojekt bland några lant- och skogsbruk i Småland och Öland. Nu lanseras konceptet över hela landet.

Man erbjuder en hälsofrämjande vistelse på landsbygden, men inte bara det.

– Våra värdföretag ska ha kompetens att ta emot människor på ett professionellt sätt. Vi engagerar bland annat friskvårdsterapeuter, spaterapeuter och psykoterapeuter, säger Karin Abramsson.

Naturupplevelser viktiga för hälsan

Basen för naturlig laddning är den forskning som bedrivs inom miljöpsykologi. Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp har sedan 1980-talet studerat hur natur och parker påverkar vår livskvalitet och hälsa.

– Vi vet idag att naturupplevelser har stor betydelse för hälsan, för att ladda de inre batterierna, säger Karin.

– Det handlar om att få tid för refl exion och samtal, men också att röra sig i naturen och uppleva både natur- och kulturvärden.