På lördag är det stor invigning av Backa Teaters nya lokal på Lindholmen. "Det är helt fantastiska lokaler och en av de modernaste teaterlokalerna i norra Europa", säger Mattias Andersson, konstärlig ledare på Backa Teater som är Göteborgs stadsteaters barn- och ungdomsscen.

Det är industrihallen Santos på Lindholmen, en gammal verkstad för tillverkning av fartygsplåtar, som har byggts om till en supermodern teater. Scengolvet är 37 gånger 22 meter helt befriat från störande pelare, vilket gör att man kan ställa flyttbara läktare precis som man vill.

Takhöjden är imponerande och ljusriggen är placerad så att den nås från ett nättak på vilket man kan gå. Loger och andra personalutrymmen håller också högsta klass, enligt Mattias Andersson.

Brott och Straff

Första pjäs att spelas på den nya teatern blir Brott och Straff. På Backa Teater har man skapat tre varianter i tre olika tonlägen som alla utgår från Fjodor Dostojevskijs klassiska bok och riktar sig till olika åldrar: Dumstrut (från 7 år), Att döda ett tivoli (från 11 år) och Brott och Straff (från 15 år).

– Vi har sålt otroligt bra och kommer att spela de här föreställningarna under hela våren, säger Mattias Andersson.

Teatern kan ta upp mot 400 besökare om man vill maximera antalet åskådare, men för Brott och Straff-uppsättningarna har man byggt läktare som rymmer 190 personer.

Vad man kommer att spela längre fram 2008 när Brott och Straff-föreställningarna är slut är ännu för tidigt att säga.