Omfattande underhåll efter stormen Egon. Efter stormen Egons härjningar i början av året får nu stadens badbryggor en rejäl översyn. Vid sidan av underhållet byggs helt nya bryggor i både Fiskebäck och Sillvik.

När stormen Egon drog in över Skandinavien den 10-11 januari utsattes Göteborgs badbryggor för svåra prövningar.

– Många tog väldigt mycket stryk, säger Lauri Perälä som är naturförvaltare på park- och naturförvaltningen och fortsätter:

7DA8.jpg
– I flera fall passar vi nu på och gör underhåll som vi ändå hade behövt göra inom några år.

Sju meter längre brygga i Sillvik
På de flesta håll kommer badgästerna att känna igen sig, men i Fiskebäck och Sillvik byggs det nu helt nya badbryggor inför sommarsäsongen.

– I Fiskebäck blir det en fast brygga istället för den flytbrygga som tidigare funnits där. Men formen blir densamma, säger Lauri Perälä.

I Sillvik fanns det önskemål om en längre brygga som gör det möjligt att komma ut på lite djupare vatten. Den nya brygga som möter sommarens badgäster är hela sju meter längre än den gamla.

– I Sillvik, och på de mest utsatta ställena, bygger vi nu trädäck i löstagbara sektioner. På så sätt kan vi ta in däcken över vintern och rädda dem undan framtida stormar, säger Lauri Perälä.

Svårt få tag på virke av lärkträ
I Göteborg använder man virke från lärkträd vid bryggbyggen. Lärkträdet innehåller hartser som i någon mån gör virket självimpregnerande. Ett miljövänligare alternativ än impregnerat virke.

Emellanåt är det svårt att få tag på lärkvirke och sena materialleveranser leder nu till att några av Göteborgs bryggor inte blir färdiga förrän i mitten av juni.

Förra sommaren invigdes landets längsta badpir på Askimsbadet. Den förbättras ytterligare i sommar med halkskydd på ramper och ännu fler papperskorgar på piren. Dessutom ska en av plattformarna göras mer synlig. Till midsommar står också en ny lekplats klar.

513C.jpg

Bitar av bryggan i Tumlehed. Foto: Lauri Perälä