Var ska man ha konserter i ett hyreshusområde om inte på balkongen? På fredag kommer musiken att ackompanjera konstvandringar och prisutdelningar för vackraste uteplatser när Gårdstensbostäder firar Balkongfestival.

Som med alla andra bra idéer undrar man varför ingen har kommit på dem tidigare.

– Det är en musiker i Stockholm, Philip Wareborn, som tänkte arrangera en balkongfestival hemma hos sig i Bagarmossen förra året, men av olika anledningar blev det inte av. När vi fick höra talas om idén tyckte vi att det passade perfekt med våra tankar på att ha en kulturfest för de boende i Gårdsten, säger Anki Eriksson på Gårdstensbostäder.

Mycket akustiskt

Ett 25-tal artister kommer under eftermiddagen och kvällen att uppträda från balkongerna på bostadsbolagets kontor på Kanelgatan, bland andra Alexander Schöld, känd från såväl Melodifestivalen som Fame factory, och delar av det populära göteborgsbandet Svarta Safirer.

70D0.jpg– Dessutom blir det prisutdelning i tävlingen Bästa Uteplats, en tävling som alla små trädgårdar i Gårdsten automatiskt har deltagit i, säger Anki Eriksson.

Den i sammanhanget namnkunniga juryn, med bland andra Simon Irvine, författare och trädgårdsdesigner på Läckö slott, kommer även att utnämna Bästa Gårdsmiljö.

Konst i garage och på gavlar

De konstintresserade får tillfälle att betrakta en rad olika kreativa uttrycksformer, som smide, betong, textil, handarbeten, keramik och tavlor, i utställningen Art Garage i parkeringshuset.

En guidad konstvandring, med Göteborgs Stadsmuseums antikvarie Sanja Peter, kommer också att berätta historierna bakom den offentliga konsten på gårdarna och bostadshusens gavlar i Gårdsten.

Balkongfestivalen och konstutställningen inleds klockan 14 på fredag, konstvandringen en timme senare och prisutdelningarna för bästa gårdar och uteplatser hålls klockan 18.