Som hundraårspresent får Barken Viking ett nytt flaggspel med klassiska signalflaggor på alla fyra masterna. Foto: Anna Jolfors

I år är det 100 år sedan Barken Viking sjösattes. Det ska firas hela sommaren – men lite i skuggan av de andra stora arrangemangen i stan. De fyra masterna förses med ett nytt flaggspel och lunchtid serveras en jubileumsbuffé. Barken Viking är en av de tio fyrmastade barkar som finns kvar i världen.

Den byggdes i Köpenhamn för att fostra och utbilda framtidens sjömän till en växande handelsflotta. Sjöduglighet och lastförmåga var ledord men segelfartyget konkurrerades snart ut av motordrivna lastbärare.

Får nytt flaggspel

Efter att ha fungerat som skolskepp och passagerarfartyg med kojplatser på Åland under 1930- och 40-talen såg det ut som fartyget hade gjort sitt. Ingen ville köpa henne och hon bogserades till Holland för att delta i en sjöfartsutställning i Rotterdam 1950.

Året därpå hamnade Barken Viking i Göteborg. Det var föreningen ”Sjöfartens hus” som köpte skutan för 261.000 kronor. Året efter hamnade den i Göteborgs Stads ägo och användes till sjömans- och kockutbildning.

Sedan slutet av 1990-talet är det KIGAB som äger Barken Viking och Liseberg Restaurang AB som driver vandrarhem och hotell ombord. Att Göteborgssymbolen fyller hundra år ska självklart firas – även om man inte väljer att slå på stort.

– Det är så mycket annat som händer i Göteborg i sommar. Men det ska hissas ett nytt vackert flaggspel inför sommaren. Klassiska signalflaggor som ska täcka alla fyra masterna, säger Richard Petersson, verksamhetschef på Barken Viking.

Barken har en vänförening

– Dessutom serverar vi en västkustbuffé lunchtid till det fyndiga priset 100 kronor. Plus att personalen har kläder med ett broderat märke där det står ”Barken Viking 100 år”. Men det är i stort sett allt, säger han.

Barken Viking har en vänförening vars mål är att engagera allmänhet och näringsliv i ett brett och aktivt intresse kring Barken Viking.

Föreningen äger och har hand om de äldre föremål som finns att beskåda i montrar på fartyget.