Bogseras till varv i Falkenberg. Ny teknik och målning av skrov, botten och rigg är några av de arbeten som nu väntar Barken Viking. Natten till söndag 24 januari väntas fartyget lämna Göteborg för första gången på 70 år för att läggas upp på varv i Falkenberg.

Nu vidtar nästa steg i den omfattande renovering som pågått i snart två år. Det 115 år gamla fartyget har bland annat fått ett nytt trädäck och trä- och ståldetaljer har putsats upp. På varvet i Falkenberg ska skrov, botten, undermaster och övrig rigg målas och ny teknik installeras.

– Barken Viking kommer att bogseras till Falkvarv då de har en tillräckligt stor docka som klarar fartygets proportioner, säger Siman Jasim, chef underhåll och lokalanpassningsprojekt på det kommunala fastighetsbolaget Higab.

Tillbaka i Göteborg i mitten av februari

Avfärden från Göteborg är planerad till strax efter midnatt natten till söndag 24 januari. Cirka 45 minuter senare väntas fartyget passera under Älvsborgsbron. Klockslagen kan komma att ändras beroende på väder och vind. Beräknad ankomst till Falkenberg är klockan 11 samma dag.

När arbetena är klara i mitten av februari kommer fartyget att bogseras tillbaka till Frihamnen för att riggas på med nymålade delar. I början av mars ska Viking vara tillbaka på sin ordinarie kajplats vid Lilla Bommen.

Håll dig uppdaterad om Barken Viking och eventuella ändringar kring avresetiden genom att gå in på Higabs hemsida – se länken nedan. Du kan också följa Viking i Higabs sociala kanaler – Facebook, LinkedIn och Instagram. Se länkarna nedan.