Drygt 400 mellanstadiebarn från Biskopsgården deltar i vår i daglägerverksamhet, arrangerat av Svenska scoutrådet och Göteborgs kungliga segelsällskap tillsammans med stadsdelens grundskolor. Tanken är att barnen ska få en möjlighet att prova på aktiviteter i skog och natur och hav.

Stämningen är spänd av förväntan när tio elever från Landamäreskolan kliver ombord på de åtta meter långa segelbåtarna i Långedrags hamn. De flesta av barnen har aldrig seglat tidigare, därför får de en säkerhetsgenomgång av de rutinerade instruktörerna från GKSS innan man kastar loss.

– Det känns lite läskigt, säger Susanna, 12 år, när hon klättrar över relingen.

”En av de bästa dagarna i mitt liv!”
– Jag är beredd på att det kommer att gunga mycket och spruta en massa vatten, utbrister klasskamraten Hidaya.

Färden går via Saltholmen, förbi kända öar som Brännö och Köpstadsö, med stopp på Aeolusön. Första kvarten sitter barnen blickstilla i sittbrunnen – sen tar nyfikenheten och upptäckarlusten över. Efter ett tag klättar de omkring som om de aldrig gjort annat. Alla tjuter förtjust när båtarna guppar i dyningarna.

– Det här är en av dom bästa dagarna i mitt liv, utbrister Hidaya efteråt. Jag var jätterädd innan för att båten skulle välta, men nu skulle jag gärna vilja segla igen!

Vill locka till aktiv fritid
Skolchef Hans Wettby, en av initiativtagarna, berättar att många skolbarn i Biskopsgården sällan lämnar stadsdelen. Det här kom fram vid en samling med rektorerna i höstas, och då föddes idén till projektet.

– Nu kommer eleverna ut och ser andra delar av Göteborg – ett värde i sig. Dessutom får de en uppfattning om vilket utbud av fritidsaktiviteter som finns. Vår förhoppning är att eleverna lockas till en fortsatt aktiv fritid.

Projekt Aktiv drivs med bidrag och stöd från företag – bland annat KF Fastigheter.