Göteborgs Hamn sponsrar integrationsprojekt. I sommar får Lionel, Luka, Edi och 18 andra barn från Gårdsten lära sig segla i Långedrag. Satsningen, som även består av seglarläger och sommarjobb i GKSS hamn, sponsras även i år av Göteborgs Hamn AB som vill ge barn och unga från Gårdsten en möjlighet att uppleva skärgården och båtliv. Samtidigt får unga från olika stadsdelar en chans att mötas.

Dörren till klubbhuset slås upp. Ut myllrar peppade 10−åringar med flytvästar i handen. Morgonens teori är avklarad. Tunga mörka moln hänger över seglarklubben GKSS i Långedrag. Men det gör inget. Nu väntar lek och först till eftermiddagen, när solen väntas titta fram, ska ett gäng barn från Gårdsten, sätta sig i en segelbåt för första gången.

− Innan jag kom hit på seglarskola trodde jag att alla båtar hade motor och jag hade inte åkt någon annan båt än Stenafärjan, säger Samina Mohamed.

Samia Mohamed och Lionel Korkiss. Foto: Åsa Rehnström

Idag är hon en av seglingsledarna. Men som tioåring åkte även hon på seglarläger till Långedrag.

− Det var som att en ny värld öppnade sig för mig och jag älskade det. Direkt efter veckan var slut började jag tjata om att få vara med nästa sommar igen.

Sedan dess har hon varit med varje år och även åkt på seglarläger till Æolusön några gånger.

Funnits i snart 20 år

Seglarskolan och lägret är tillsammans med ett antal sommarjobb som seglingsinstruktörer och hamnvärdar hos GKSS i Långedrag en satsning som ger 31 barn och unga från Gårdsten en möjlighet att uppleva segling och få ett sommarjobb.

Satsningen är dock inte ny. Integrationsprojekten Ungdom och Segling startades 2005 av Rotaryklubben i Långedrag, Gårdstensbostäder AB och GKSS i Långedrag. Sedan dess har nära 400 barn och unga från Gårdsten fått uppleva skärgård och båtliv. I år har Göteborgs Hamn AB utökat sin medverkan.

− Vi vill bidra till att öka intresset för segling och sjöfart. Som stor arbetsgivare i Göteborg har vi ett starkt engagemang för mångfald. För oss är den här sponsorsatsningen en del av ett större arbete för att säkra framtidens kompetens och att den speglar hur Göteborg faktiskt ser ut, säger Cecilia Lööf, marknad- och kommunikationschef på Göteborgs Hamn AB.

Sponsringen består inte bara av ekonomiskt stöd. Under en av de tre veckor som seglarlägren pågår kör Cecilia Lööf en minibuss lastad med barn mellan Gårdsten och Långedrag, varje morgon och eftermiddag.

− Vi vill göra det så enkelt som möjligt för föräldrarna att låta sina barn vara med, säger Cecilia Lööf, som tycker om att följa barnens utveckling under veckan.

− Den första dagen är det väldigt tyst och nervöst i bussen, men redan andra dagen kommer de springandes, ger mig en kram och hoppar in i bussen. Sista dagen pratar de i munnen på varandra om slör och kryss och andra seglartermer.

Sushi och havet

Målet för veckan är att barnen ska få vattenvana och känna sig trygga kring båtar – och förstås lära sig segla.

På en stor gräsmatta nära klubbhuset har barnen spridit ut sina flytvästar för att leka ”capture the flag”. Samina är i samma lag som tioåriga Lionel Korkiss. Han var med på segelskolan även förra året och har längtat efter att årets vecka i Långedrag ska dra i gång.

− Jag gillar att segla jättemycket. Nu är jag ganska bra på det och nästa sak jag kulle vilja göra är att fiska med harpun från båten, och göra sushi av fisken. Det skulle kunna bli big business.

Samina har också fått nya drömmar.

− Jag tycker om havet. Det gör mig lugn och ger mig ro att tänka. Jag skulle vilja flytta närmare havet så jag kan se det varje dag, säger hon.

Edi, Abdulrahman, Lionel, och Luka. Foto: Cecilia Lööf