Tolv barn från Gårdsten i åldrarna tio till 13 år ska nu i början av sommaren gå kurs i seglingens grunder. På söndagen drog den första av två grupper igång i Långedrag i GKSS:s regi. Gårdstensbostäder står för transporter och sjödugliga kläder.

Många idrottsföreningar har ambitionen att ”bredda sitt upptagningsområde”, och GKSS är inget undantag. I veckan startar därför det kungliga segelsällskapet i Långedrag den första av två seglingskurser för barn från Gårdsten.

”Kompletterade varandra bra”

Det var efter ett föredrag av Gårdstensbostäders förra vd Stina Fransson som medlemmarna i Rotary Långedrag fick en idé.

– Vi hade redan börjat fundera på vad vi kunde bidra med för att få ungdomar utan sysselsättning att engagera sig i idrott. När Stina berättade om allt man gjort för att lyfta Gårdsten kände vi att vi kompletterade varandra bra, säger Anders Andrén, själv engagerad i både Rotary och GKSS.

– GKSS har bra seglingsskolor och duktiga instruktörer, Rotary är bra på att samla in pengar och Gårdstensbostäder har kontakterna med barnen, fortsätter han.

Måste kunna simma

Salma Nazzal på Gårdstensbostäder ansvarade för rekryteringen till kurserna.

– Många intresserade barn hörde av sig, även de som inte hade en aning om vad segling är för något. Eftersom vi har ett krav på att man ska kunna simma 200 meter föll några ifrån, och kvar blev de tolv som vi nu har delat in i två grupper.

Barnen är mellan tio och 13 år gamla och har redan varit på en introduktion hos GKSS tillsammans med sina föräldrar, för att ”klämma på båtarna”. Den första gruppen startade sin veckolånga kurs på söndagen, andra gruppen börjar den 26 juni.

Gårdstensbostäder står för transporterna till och från kursen samt lämpliga kläder, Rotary står för kursavgifterna och övrig utrustning.