Peter Gissy, Katarina von Bredow och Dan Höjer är tre av de 27 barn- och ungdomsförfattare och illustratörer som besöker förskolor, grundskolor och gymnasier runt om i Göteborg i nästa vecka. Då uppmärksammas nämligen den internationella barnboksdagen.

– Jag tror det kan vara jättespännande för elever och lärare att träffa människorna bakom böckerna. Och visst kan det vara ganska härligt att tänka att ”det där kanske kan bli mitt jobb i framtiden”, säger Gertrud Widerberg, barnbibliotekskonsulent på Stadsbiblioteket sedan i februari.

400 besök

Internationella barnboksveckan har ordnats i Göteborg under en lång rad år. I år gör de 27 författarna och illustratörerna sammanlagt 400 besök i alltifrån förskoleklasser upp till sista året i gymnasiet.

– Som ganska nyinflyttad göteborgare kan jag säga att barn- och skolbiblioteken i Göteborg kan vara stolta över en så här späckad litteraturvecka, det är ingen självklarhet överallt i landet, säger Gertrud Widerberg.

Vill visa på bredden

Något särskilt tema har inte litteraturveckan, syftet är snarare att visa på bredden inom svensk barn- och ungdomslitteratur.

Skolorna har fått önska sig vilka författare och illustratörer de vill ha besök av. Hur besöken sen ser ut är lite olika. En författare kan ha högläsning ur en egen bok, en annan kanske berättar om hur det gick till när hon började illustrera eller skriva.

Fotnot:
Internationella Barnboksdagen instiftades 1967 och firas varje år den 2 april. Denna dag är också H.C. Andersens födelsedag.