Det började som en skrivarkurs och blev till en fullfjädrad utställning. Nu delar sex äldre kvinnor med sig av sina minnen från barndomen: Glädje och sorg, kriser och magiska stunder – allt ryms på Lundbyutställningen Barndomsminnen.

– När jag frågade de äldre här i stadsdelen vad de skulle vilja göra fick jag ofta svaret att de ville skriva och berätta, säger Lamija Sabanovic som är samhällsinformatör på medborgarkontoret i Lundby.

I samarbete med Folkuniversitet startades en skrivarcirkel och under hela våren samlades man en gång i veckan för att skriva, läsa högt och dela med sig av sina upplevelser. De yngsta i gruppen var nyblivna pensionärer – den äldsta har fyllt 86.

– Från början var det inte uttalat att det skulle handla om barndomsminnen – det bara blev så, säger Lamija Sabanovic.

Ska ut på turné på äldreboenden

Efter cirkeln ville kursdeltagarna dela sina alster med andra – så föddes idén om den utställning som just haft vernissage och kommer att visas på samlingslokalen Snackbaren i Lundbys stadsdelshus fram till den 19 december.

– Sedan är det meningen att den ska ut på turné och visas på olika äldreboenden, säger Lamija Sabanovic.

Erfarenheterna från den första skrivarcirkeln gav mersmak och tillsammans med Folkuniversitet ligger medborgarkontoret redan i startgroparna för en ny kurs med start i januari.

Det finns många fler minnen att dela med sig av.

290E.jpg

På torsdagen var det vernissage och högläsning. Foto: Lamija Sabanovic