Västra Hisingens verksamheter flyttar utomhus. För andra året i rad arrangerar stadsdelen Västra Hisingen den så kallade Barndomsveckan den 1-5 juni. Det handlar om att visa upp vad stadsdelens verksamheter har att erbjuda och samtidigt slå ett slag för demokrati och delaktighet.

− Barndomsveckan har vuxit och är mycket större i år jämfört med förra året. Vi har fler aktiviteter som vänder sig till allmänheten och det är fler i stadsdelen som är intresserade av att vara med, säger Amanda Mattsson, som är projektledare för Barndomsveckan.

Nytt är också att nästan alla aktiviteter genomförs utomhus.

− Årets tema för Barndomsveckan är stadens uterum, så verksamheterna flyttar ut på gårdar och torg, säger Amanda Mattsson.

Hjärtemarsch i repris
Veckan startar på förmiddagen den 1 juni med invigningstal av lokala politiker på de fyra torgen Amhults torg, Friskväderstorget, Torslanda torg och Vårväderstorget.

På torgen äger också flera av de olika aktiviteterna rum. Bland annat är Friskväderstorget start- och slutpunkt för en favorit i repris från förra året, Hjärtemarschen.

− Det är barn från Dimvädergatans förskola som går tillsammans och hänger upp hjärtan de gjort själva längs med vägen. De avslutar med att sjunga Vännersången, som har blivit lite av ett musikaliskt tema för förskolorna under Barndomsveckan, säger Amanda Mattsson.

Nya biblioteket i Amhult invigs
Andra axplock ur programmet är invigning av Torsvikens nya naturstig, graffitimåleri på Sjumilahallens yttervägg, frukostföreläsningar på Psykologenheten Hisingen och trädgårdsfest för både yngre och äldre på Monsunens Träffpunkt.

− Dessutom invigdes det nya biblioteket i Amhult i lördags, så där kommer det att hända ganska mycket. Veckan avslutas med att Retoy gör ett besök på Kulturhuset Vingen på lördag den 6 juni. Det ser vi mycket fram emot, säger Amanda Mattsson.
Inspirationen till Barndomsveckan kommer från italienska staden Reggio Emilia, känd för sin pedagogik inom barnomsorgen, där en liknande vecka arrangeras årligen.