Dansens dag firas imorgon. I Flunsåsparken dansar barn och ungdomar från hela Hisingen på fredag för att fira Dansens dag. På flera andra platser i stan finns det också möjlighet för alla som vill att vara med i Stafettdansen.

Internationella dansdagen firas den 29 april. I Sverige kallas den Dansens dag och uppmärksammans i Göteborg bland annat genom Stafettdansen som är ett samarbete mellan stadens kulturskolor.

Sedan Stafettdansen drog igång 2001 har man skapat fem olika danser som förskolor och skolor kan välja bland och öva in inför firandet. I år dansas Stafettdansen förutom på en mängd skolgårdar bland annat på Hammarkulletorget och Opaltorget. Och i Flunsåsparken på Hisingen, som ligger på Sockenvägen nära Wieselgrensplatsen.

-Det kommer barn och ungdomar från hela ön och dansar. Förra året var vi 1700 och det var rekord. Är bara vädret med oss imorgon så hoppas vi på 2000, säger Swicky Krantz, ansvarig för Flunsåsparken.

Hela parken dansar
Klockan 10 dansar barn från förskolan och låg- och mellanstadiet en dans tillsammans och 10.30 uppträder Spökligan.

–Det är ett gäng Göteborgskillar som gör egna låtar, de är otroligt populära bland ungdomarna.

Sedan blir det gemensam dans en gång till. Paula Zetterberg är danspedagog i Lundby och har inför Dansens dag tränat barn och ungdomar på fritidsgården Villan i Lundby. Hon ser fram emot morgondagen.

–Det är fräckt när alla ställer sig upp och dansar tillsammans! Vi har några äldre barn på scenen som man kan följa om man inte kan dansen. Det är görhäftigt med alla dansande barn och deras fröknar, säger Paula Zetterberg.

Alla kan vara med
De fem danser som tagits fram till Stafettdansen finns som filmer på goteborg.se så alla kan lära sig. I Flunsåsparken dansar man i år den dans som gjordes 2009, ”Brothers & Sisters”.

–Vi har bett radion att spela låten strax efter klockan 10 och det har de lovat. Så de som inte kan vara där kan sätta på radion och dansa själva, säger Paula Zetterberg.

Dessutom kommer elever från dansutbildningen på Hulebäcksgymnasiet att uppträda i Flunsåsparken imorgon. Evenemanget pågår mellan klockan 10 och 11.