Uppmärksammas även på Alfons Åbergs kulturhus. 8 april är det internationella Romadagen. Det blir firande med tårta, filmvisningar och workshops på Röhsska museet. ”I år är det mycket fokus på barnen”, säger Domino Kai, enhetschef på Romano Center i Väst.

Den 8 april är det Romernas nationaldag till minne av den första internationella romska kongressen som hölls i London 8 april 1971. Firandet startar klockan 16 på Röhsska. Den romska flaggan hissas och det blir mingel med tårta och kaffe. Museichefen Nina Due håller välkomsttal och Domino Kai, enhetschef på Romano Center i Väst säger några ord. Ichtiander Vävström sjunger den romska hymnen tillsammans med musikern Samir Mehmed.

– Det blir snygga tårtor med den romska flaggan på, säger Domino Kai.

Domino Kai.

Workshops och filmvisning
Firandet har stort fokus på barnen och det visas fyra korta barnfilmer på olika romska varianter, textade på svenska. Det blir även två workshops för barnen.

– De får bland annat skapa ett eget smycke med utgångspunkt i ett smycke av silversmeden Rosa Taikon som visas i en monter.

Alla är välkomna till firandet.

– Det är otroligt viktigt att fira – trots att vi inte har ett eget territorium så finns det en tanke om en nation som är gränslös. Det är också viktigt att visa att det finns en stolthet. Trots att vi är splittrade finns det förenande symboler som gör att vi kan ha gemensamma intressen och högtider. Det är lika viktigt att fira som för vilken nation som helst, säger Domino Kai.

Romska sagor
Tidigare på dagen uppmärksammas dagen på Alfons Åbergs kulturhus. Klockan 11 och 15 finns Romano Center på plats och läser romska sagor.