Musik, clowner och aquadisco. Höstlovsveckan är det premiär för Barnens vecka på Dalheimers hus – fyra dagar med fest, fantasi och musikäventyr. Programmet vänder sig till barn och barnsligt nyfikna i alla åldrar. Dalheimers hus donationsfond sponsrar arrangemanget som ska bli ett återkommande inslag under loven.

– Vi vill lyfta fram barnperspektivet i stort och göra huset mer känt. Tanken är att det ska finnas aktiviteter för barn varje höst-, februari- och påsklov, säger Thomas Kollberg på Dalheimers hus.

Det var i samband med projektet Barn som anhöriga idén till en barnvecka först dök upp. Att leva med en förälder som är sjuk är inte alltid så lätt, något som också en av programpunkterna anknyter till.

– Under torsdagens bokrelease blir det högläsning ur Malte är en clown, en bok som handlar om en kille som har en mamma med ms, säger Thomas Kollberg.

Under veckan kommer verksamheten Lots för barn med funktionsnedsättning vara på plats för att informera om vad de kan hjälpa till med.

Alla höstlovslediga barn välkomna
Men barnens vecka vänder sig inte enbart till barn som har en sjuk förälder och barn med funktionsnedsättning.

– Vilka barn som helst är välkomna, vi vill ha en mix med många barn som har kul ihop, säger Thomas Kollberg.

Det blir mycket musik och skratt bland annat i Teater Jaguars föreställning Lennarts listor och Mamma Gumbos varma, bruna och lite galna värld. Två clowner dyker också upp, som lämnat cirkusen för att starta eget.

Det hela avslutas med Aquadisco i bassängen som fyllts med ballonger och roliga vattenleksaker.

– Allt är gratis, men till Aquadiscot krävs att man anmäler sig. Bassängen rymmer bara 30 personer, säger Thomas Kollberg.

Barnens vecka pågår 29 oktober till 3 november och finansieras med medel ur Dalheimers hus donationsfond.