Nyfödda lammungar och ponnyridning. Torsdagen den 18 april öppnas hagen för alla barn som vill bekanta sig med fåren, getterna, kaninerna och hönorna på Barnens zoo. Strax intill finns åtta Gotlandsruss som barnen kan prova att rida på.

Lagom till säsongspremiären är det tillökning på Barnens Zoo – nyfödda lammungar finns redan på plats och i slutet av april väntas duniga kycklingar.

– Snart är de också dags för killingar, och de brukar vara väldigt populära. Getterna är lätta att få kontakt med, de är nyfikna och närgångna, säger Anna Nilsson, djurvårdare i Slottsskogens Djurpark som Barnens Zoo är en del av.

Stadsnära djur
Flera olika svenska lantraser finns representerade bland djuren: Gutefår, Jämtlandsget, Mellerudskanin och Orusthöna.

– För många barn som bor i stan är det här det enda stället där de får träffa och komma nära riktiga djur, säger Anna Nilson.

Russen går på schema
Varje sommar är Gotlandsrussen från Slottsskogens djurpark i tjänst på ponnyridningen som är minst lika populär som killingarna. En liten ridtur kostar 20 kronor och många barn vill prova att sitta i sadeln. Man kan också köpa affischer på ponnyridningens åtta hästar.

Mellan 18 april och 8 september har Barnens zoo och ponnyridningen öppet varje dag mellan 10.00 och 16.30. På premiärdagen på torsdag bjuder Slottsskogen de första tusen besökarna på glass.