Djurens munblåsor var inte smittsamma. Barnens zoo stängde för besök 22 april på grund av att personalen upptäckte små blåsor runt munnen på får och getter. Nu är djuren friska och provsvaren har uteslutit att det var en sjukdom som är känd för att smitta människor.

Hudförändringarna upptäcktes först på läpparna på några av lammen och spred sig sedan till getterna. Eftersom en veterinär bedömde att det kunde vara ORF, en typ av muneksem som även kan smitta människor, togs beslut om att stänga Barnens zoo för besök.

Utslagen är nu läkta på de åtta-tio djur som drabbades. Personalen vet fortfarande inte vad de berodde på. Men ett labb har konstaterat att det inte var ORF, och det har inte kommit några rapporter om människor som har smittats.

– Vi fick negativt besked om sjukdomen som vi misstänkte. Sedan finns det inget mer som går att leta efter. Så vi får nöja oss med att djuren hade någon typ av blåsor, säger Anna Nilsson, djuransvarig.

”Alla har varit förstående”
De drabbade lammen och getterna verkar inte ha lidit av utslagen.

– De mådde bra och var pigga, inga konstigheter.

En del besökare har blivit besvikna när de upptäckt att det varit stängt. Men ingen har brusat upp, enligt Anna Nilsson.

– Alla ar varit förstående. Men vi saknar alla barnen, så nu är det kul att vi startar igen.

Barnens zoo öppnar igen onsdag 6 maj.