Export till Asien. På tisdag i nästa vecka öppnar Seoul Museum of History ett koncept likt Barnens Museum på Göteborgs Stadsmuseum. Samtidigt invigs ”Kan själv!”, Västarvets vandringsutställning.

Göteborgs stadsmuseum fick för ett tag sedan en ovanlig förfrågan. Den kom från Seoul Museum of History och handlade om att låta Barnens Museum få en permanent plats på det sydkoreanska museet.

Invigningen av Barnens Museum sker i samband med att Västarvets vandringsutställning för små barn, ”Kan själv!” öppnar i den sydkoreanska huvudstaden.

Hjälp från Göteborg
– En lustig del av historien är det stadslejon som togs fram i produktion av vårt Barnens Museum 2012.Vi bjöd in två HDK-studenter att tillsammans med förskolebarn skapa en profilbild för Barnens museum och det blev ett lejon. En av studenterna var från Sydkorea och flyttade därefter hem igen. Nu bor hon i Seoul och museet i Korea har kontakt med henne om just detta lejon. Hon blev både förtjust och förvånad, säger Karl Arvidsson, enhetschef på Göteborgs stadsmuseum.

Personal från Göteborgs stadsmuseum har bistått med kunskap och en representant från det sydkoreanska museet har besökt Barnens Museum.

Göteborg i fokus
I den platsbyggda utställningen på Seoul Museum of History kommer både Göteborgs skyline och en historisk karta över staden att synas, precis som det ser ut på Stadsmuseet i Göteborg.

1 maj invigs Barnens Museum i Seoul tillsammans med utställningen ”Kan själv!” Från Göteborgs stadsmuseum deltar Karl Arvidsson och museichef Carina Sjöholm.