Avslutar Barnkulturåret. Den är mjuk, gosig och bra att ha när man sover. Under hösten har 500 barn porträtterat sina gosedjur – lekkompisar som befinner sig just där fantasin möter verkligheten. Utställningen Kung i landet Mittemellan, som avslutar Barnkulturåret 2012, pågår på Frölunda kulturhus mellan 8 december och 13 januari.

Det är konstnären Karin Westlund som tillsammans med barn genomfört ett konstprojekt om övergångsobjekt. Ofta får ett mjukisdjur fungera som övergångsobjekt, kanske en nalle som ger tröst och hjälper barnet att utvecklas emotionellt.

– När jag träffar barnen berättar jag om min egen favoritnalle, Fredgolf, och vad han har betytt för mig. Han har varit med hela resan i en brun gammal resväska, säger Karin Westlund, konstnär och projektledare för Kung i landet Mittemellan.

4778.jpg
Nallen som alter ego
Gosedjuren är en genväg till världen där fantasin möter verkligheten – och de spelar olika roller beroende på var barnen befinner sig i utvecklingen. Men nästan alltid står de för trygghet. Barnen gosar, leker och sover med dem.

– Många barn har också nallen som sitt alter ego, och projicerar sitt eget liv på gosedjuret. De berättar att ”min nalle hoppar i sängen fast han inte får” eller låter nallen säga ”tänk om det skulle regna popcorn”.

500 porträtt av gosedjur
Det är barnens egna bilder och berättelser som visas i utställningen. 500 barn, främst i åldrarna 4-10 år, har deltagit i projektet. Besökarna kan följa processen genom text och bilder från klassrummen.

Kung i landet Mittemellan har också interaktiva inslag.

– Det kommer finnas ett jättestort papper på plats, där besökarna får rita hur det ser ut i fantasilandet. Första strecket dras på vernissagedagen.
Fredgolf har fått ett alldeles eget vardagsrum i utställningen.

– Alla är välkomna att hälsa på och utforska hur hans lilla värld ser ut, säger Karin Westlund.

Lördagen den 8 december är det vernissage på Frölunda kulturhus mellan 13 och 16. Kung i landet Mittemellan pågår fram till 13 januari 2013.