"Viktigare än någonsin". För tredje året i rad arrangeras Bonnier Hoops i Biskopsgården. Anpassningar gör sommarlovsaktiviteten möjlig trots coronapandemin. "Vi är väldigt glada att vi kan genomföra basket- och lässatsningen även denna sommar.  Det är viktigare än någonsin att barnen och ungdomarna kommer ut och rör på sig och har någonstans att ta vägen under lovet", säger Sergio Garay, stadsdelsdirektör på Västra Hisingen.

Streetbasketplanen vid Sjumilahallen blir en samlingsplats för ungdomar hela sommaren med aktiviteter som basketturneringar, läsning, tävlingar, dans, spoken word och hiphop. På invigningen den 16 juni blir det en streetbasketturnering där ungdomar kan spela mot bland annat poliser och författare.

Smittsäkert

För att minska risken för smittspridning av Covid-19 kommer ansvariga på plats räkna besökare, hjälpa till att hålla avstånd och basketbollarna kommer tvättas av efter varje match. Det kommer även att finnas tydlig information om att hålla avstånd, ta med sin egen drickaflaska samt tillgång till handsprit.

Istället för pyssel-aktiviteter där man sitter nära varandra kommer arrangörerna anordna exempelvis tipsrundor och hinderbanor för de små barnen. Grillkvällarna är inställda och basketen kommer spelas med särskilda regler för att undvika närkamp.

Minskad brottslighet

Polisen har varit med i hela planeringen och kommer att göra dagliga avstämningar under sommaren.

– Enligt polisen hade vi en av de lugnaste somrarna någonsin förra året här i Biskopsgården. Och vi är övertygade om att det hängde ihop med just Bonnier Hoops. Därför gör vi allt vi kan för att uppfylla folkhälsomyndighetens rekommendationer och köra även detta år, trots pandemin, säger Sergio Garay.

Bonnier Hoops är, precis som 2019, baserat vid Sjumilahallen nedanför Friskväderstorget. Öppettiderna är 11–21 på vardagar och 15–21 på lördagar från den 16 juni till den 15 augusti.