Mixar matcher med målarkonst. På lördag är det dags för basketturnering för ensamkommande unga flyktingar i Sjumilahallen. Arrangörer är Västra Hisingen Basket. En förening som sedan starten sett som sin uppgift att bidra till att ungdomarna i området får en aktiv och vettig fritid.

− Många ensamkommande ungdomar har det tufft. Det saknar sina familjer och lever i en oviss situation. Då kan det vara bra att få vara lite fysiskt aktiv, träffa andra unga och skingra tankarna, säger Ali Tabrizi, som är sportchef på Västra Hisingens basketklubb.

I varje lag ska det finnas tre till fyra spelare. Alla ungdomar från 13 år och uppåt är välkomna att delta. Även om fokus ligger på att locka ensamkommande unga flyktingar till turneringen.

7B88.jpg
− Ett av flera syften med turneringen är att skapa nätverk mellan ensamkommande ungdomar och andra grupper i samhället. I förlängningen hoppas vi såklart även på att några av de som spelar på lördag ska bli intresserade av att fortsätta i klubben, säger Ali Tabrizi.

Måla mellan matcherna
Både kommunala Bostadsbolaget och jubileumsprojektet Sätt färg på Göteborg är med och stöttar turneringen. Mellan matcherna kommer spelarna att få tillfälle att plocka fram sin konstnärliga ådra och bidra till det som år 2021 ska vara världens längsta konstverk.

− Det kommer vara schemalagt på samma sätt som matcherna. Alla kommer att få måla och bidra till ett konstverk som ska sträcka sig mellan Blå Stället i Angered och Röda sten, säger Ali Tabrizi.

Vill skapa positiva rubriker
Han konstaterar att lördagens turnering, ”Welcome to Sweden Basketball”, går helt i linje med det arbete som klubben bedriver även i vanliga fall. Ända sedan starten 2014 har verksamhetens uppmärksammade slogan varit ”Sikta skotten mot korgen”.

− Vi jobbar för att ge ungdomarna på Hisingen en vettig och aktiv fritid. Förra året, när vi höll på att bilda föreningen, hände för mycket runt omkring som inte gick att sopa under mattan, som skjutningar och annat, säger Ali Tabrizi och fortsätter:

− Vi kände att vi ville bidra till att skapa positiva rubriker från vårt område. Värva ungdomar och få in dem i hallen, där det finns ledare och bra värdegrunder, säger Ali Tabrizi.

”Lockar både tjejer och killar”
Catarina Hagwall på Bostadsbolaget ser flera goda skäl att stötta basketturneringen.

− Vi vet att det kommer många nyanlända till Biskopsgården. Västra Hisingen Basket jobbar generellt bra med att aktivera ungdomar och med integration. Basket är även en sport som lockar både tjejer och killar, säger hon.

”Welcome to Sweden Basketball” äger rum i Sjumilahallen mellan klockan 10 och 14 på lördag den 21 november. Anmälningar tas emot via turneringens facebooksida.