Många deltog i bygget. Bastun i Frihamnen är nominerad till Kasper Salin-priset, ett arkitekturpris som ges till Sveriges bästa byggnad. ”Det är fantastiskt roligt. Det är en speciell byggnad och den är byggd på ett särskilt sätt, där allmänheten har varit med” säger Jessica Segerlund, Älvstranden utveckling AB.

Den allmänna bastun i Frihamnen är en av fyra byggnader som nominerats till Kasper Salin-priset. Det delas ut varje år av Sveriges arkitekter.

Bastun är ritad Ramlaborberlin, en grupp arkitekter som har som metod att involvera allmänheten i byggprojekt.

– Det är många som har varit involverade i byggandet och tänkandet. Studenter, arbetssökande, företagspersoner och folk som bara kom förbi. Någon röjde sly, någon var med och hämtade material på återvinningsstationer och någon murade glasflaskorna, säger Jessica Segerlund.

Ganska litet bygge med stor inverkan
Bastun byggdes till stor del med återvunnet material. En av innerväggarna består av 12 000 glasflaskor som murats samman, och den fantasifullt formgivna fasaden täcks av återanvänd korrugerad plåt.

Byggnaden är välanvänd, enligt Jessica Segerlund.

– Det är redan ett par tusen som har bastat i år. Så det är ett ganska litet bygge, men med stor inverkan på allmänheten.

Sedan en dryg månad tillbaka går det även att ta ett dopp i bassängen intill bastun. Den stänger för säsongen den 20 september. Men bastun är varm året om.