Stor final med träbåtsfestival. Första höstmånaden september blir extra färgrik i Lundby. Årets kulturmånad i stadsdelen har temat "Sätt färg på Lundby". Stor final på Lundbydagen den 27 september, med bland annat träbåtsfestival på Eriksberg.

Lundby kulturmånad arrangeras i år för fjärde gången. Invigning blir det 1 september i den nya Sunnanvindsparken, som också får premiär då.

Sedan bjuder kulturmånaden på mängder av aktiviteter, koncentrerade till stadsdelstorgen Wieselgrensplatsen, Vågmästarplatsen, Kvilletorget, Kyrkbytorget och Eriksbergstorget.

– Torgen är våra bästa mötesplatser, säger Jascha Marteleur, sektorchef för kultur och fritid i Lundby.

Inte som Kulturkalaset
– Vår kulturmånad är lite annorlunda än Göteborgs Kulturkalas. Hos oss handlar det mer om att hålla ihop stadsdelen.

– Här händer ju mycket och vi har som mål att utveckla en sammanhållen stadsdel, få Lundbyborna att mötas och känna sig som invånare i en gemensam stadsdel, säger Jascha Marteleur.

I kulturmånadens digra program finns bland annat en stor festival vid Eriksberg med gamla kulturbåtar 26 – 27 september, stadsvandringar i Brämaregården, stafflimålning, fiskdammar, ponnyridning, loppmarknader, clownen Mattis, gycklare, magiker och många andra spännande upplevelser.

Böcker från bibblan
Målet är att invånarna ska känna sig välkomna och delaktiga i kulturen, och även upptäcka sådant som finns året runt, som kulturskola, bibliotek och föreningsliv.

– En del tänker på kultur som bara konstupplevelser eller skapande. Men för mig handlar kultur om kittet mellan människor, säger Tobias Gröndahl, områdeschef för kultur och fritid i Lundby.

Temat ”Sätt färg på Lundby” pågår faktiskt redan till vardags i Lundby. I fjol deltog till exempel barn i konstprojektet artbox, där alla målade en egen träribba som sattes ihop till ett rum. Tidigare i år var barn och unga med och målade Mötesplats Lundby, där fritidsgården Chillzone och kulturskolan ligger.

Under kulturmånaden kan man också köpa utgallrade böcker från biblioteket, testa musikinstrument tillsammans med lärare från Kulturskolan – eller uppträda själv på en scen.

Mat och marimba
– Vi ser till att skapa förutsättningarna, scen och ljud och ljus eller bara att hyra ett bord till loppisen. Sen får man själv göra resten, säger Jascha Marteleur.

Liksom förra året blir det tema mat och smaker på Wieselgrensplatsen, något som brukar vara mycket populärt. Lördag 12 september kan man på Wiselgrensplatsen provsmaka rätter från Matlandet, som till vardags lagar mat till förskolor och skolor i Lundby och som dagen till ära tagit fram en färgstark, energihöjande läckerhet.

Där uppträder Hisingens kulturskola, performancekonstnären Maurits Tistelö och marimbaspelaren Sonja Bolander. Dagen avslutas med en musikalisk manifestation där alla kan delta.

Kulturmånaden arrangeras av Lundby stadsdelsförvaltning tillsammans med fastighetsägare, företagare, föreningar, kulturutövare och privatpersoner.

– Det är viktigt att inte bara stadsdelsförvaltningen fixar detta. Vi är helt beroende av andra aktörer som bygger ihop kulturmånaden och ser till att det blir bra, säger Jascha Marteleur.