Ett samhällsengagemang belönas. En internationell förebild i kampen för en kärnvapenfri värld. Generalsekreterare för kampanjen Ican (International campaign to abolish nuclear weapons) som belönats med Nobels fredspris. Och årets Göteborgare 2018.

Beatrice Fihn från Angered säger själv att hennes samhällsengagemang vaknade redan under uppväxten i Göteborg. I mötet med människor som upplevt krig väcktes ett intresse för mänskliga rättigheter. Det ledde henne så småningom till arbetet med Ican som hon berättade om i ett uppmärksammat sommarprogram.

Utmaningarna handlar bland annat om hur svårt det är att få människor med makt att ändra sina vanor. Hennes budskap bottnar i en tanke om att fler borde göra något litet för att få en bättre värld. Att man ensam inte orkar eller kan förändra allt, men att alla kan bidra till en tryggare och mer jämlik värld.

”Med obändig energi kämpar hon för en tryggare värld”
I dag bor Beatrice Fihn i Genève, men hon var på plats i Nordstan på tisdagen för att ta emot utmärkelsen.

– Det var ju Ican som fick Nobels fredspris, det här är ju bara mitt så det är ju lite bättre tycker jag, sa hon efter utnämningen.

Årets Göteborgare utses av en jury som består av representanter från Göteborg & Co, GT och Sveriges Radio P4 Göteborg. Juryns motivering lyder:

”Redan hemma i Angered föddes det samhällsengagemang som gjort Beatrice Fihn till en internationell maktfaktor. Med obändig energi kämpar hon för en tryggare värld. Nobels fredspris till kampanjen Ican gör kärnvapenmakter nervösa och får många att höja rösten för att befria mänskligheten från det undergångshot vi levt under i mer än 70 år. Beatrice Fihn är en värdig Årets Göteborgare 2018.”