Massa aktiviteter hela sommaren. Under sommaren har actionparken vid Burgården varit bemannad av två vuxna och ett 20-tal sommarjobbare. Skejtskola, tävlingar och dans är några av de aktiviteter som har stått på programmet.

− Ungdomarna själva säger att stämningen i parken har blivit mycket bättre och även föräldrarna känner sig säkrare när de vet att parken är bemannad. Det känns tryggare att vara här, säger Irene van Manen, som under sommaren har jobbat i parken.

Det är tredje säsongen actionparken i Burgården har öppet, men första sommaren den haft bemanning. Soliga dagar kan det vara upp emot hundratalet barn och unga som besöker parken och Irene van Manen säger att det ändå har varit lugnt.

− Hit kommer barn, ungdomar och vuxna från flera olika kategorier som skejtare, cyklister, inlinesåkare och dansare. Ändå kan alla samsas ganska bra, säger hon.

Blandade kulturyttringar
Bemanningen har medfört att det varit möjligt att ha en kiosk öppen och att en rad aktiviteter har kunnat ordnas i parken. Tävlingar har arrangerats och varje förmiddag har det varit skejtskola.

Det har även varit dansuppvisningar och hållits workshops i både street och breakdance.

− Vi har också haft konstnärer som har gästat parken och haft dj:s och rappare på plats. I augusti ordnade ungdomarna en tredagarsfestival, en ”skateival”, med liveband som spelade i parken, säger Irene van Manen.

De allra flesta av parkens åkare har uppskattat blandningen av olika kulturyttringar.

− Vi visste inte hur åkarna skulle reagera på att vi blandade in konst och kultur, men de flesta har gillat det. Bara det inte blir för mycket intrång i parkens åkytor, säger Irene van Manen.

Satsning på tjejer
Under fyra dagar ordnades ett läger för skateboardåkande tjejer från Göteborg, Stockholm, Malmö och Lund.

− Ett av våra mål i sommar har varit att locka fler tjejer till skateboarden. Det är inte lika många tjejer som åker. När vi rekryterade de sommarjobbande ungdomarna till parken märkte vi att det var jättesvårt att hitta tjejer, säger Irene van Manen.

Under sommaren har hon märkt att fler och fler tjejer faktiskt har sökt sig till actionparken.

− En av förutsättningarna är att vi kan låna ut både brädor och hjälmar. En bräda kostar mycket pengar och kan man testa gratis betyder det mycket. Det har även lockat en del barn och unga från förorten att komma hit, säger Irene van Manen.

Utställning på Världskulturmuseet
Parken har fortfarande öppet, september ut med möjlighet till en månads förlängning. Den 29 oktober öppnar en utställning om actionparkens verksamhet på Världskulturmuseet. Då visas bland annat filmer och fotografier som ungdomarna själva har tagit under sommaren.

50B8.jpg
Foto: Nils Rådenmark