Dyslexivecka på Frölunda bibliotek. Det finns många olika sätt att läsa och ta till sig en berättelse. Det tar Frölunda bibliotek fasta på den 2–6 oktober. Välkommen för att få boktips, veta mer om talböcker, lättläst, hjälpmedel för dyslexi och träffa författare.

Under europeiska dyslexiveckan sätts fokus på läs- och skrivsvårigheter runt om i Sverige och i Europa. På Frölunda bibliotek finns ett helt program med spännande aktiviteter för alla som på något sätt behöver hjälp och stöd med sin läsning.

– Det är ett brett program och vi vänder oss till alla som vill veta mer om läs- och skrivsvårigheter eller har behov av lättläst, säger Sandra Engman Fingal, bibliotekarie på Frölunda bibliotek.

Under veckan finns möjlighet att få information från Dyslexiförbundet i Göteborg och om hjälpmedel för läs- och skrivsvårigheter från hjälpmedelsföretaget ICAP. Socialresursförvaltningen i Göteborg är på plats för att berätta om sina verksamheter Teckenspråksforum, syninstruktörer och Lots för personer med funktionsnedsättning.

Lättlästa böcker
Den som behöver talböcker kan få hjälp med att skaffa ett eget konto på Legimus. Det är ett digitalt bibliotek där det går att ladda ner talböcker till sin egen dator, läsplatta eller mobiltelefon.

Lättlästa böcker kan vara en bra ingång för den som har läs- och skrivsvårigheter eller som av andra skäl har svårt att läsa. Författaren Ann Gomér har skrivit många lättlästa böcker för barn, unga och vuxna. På tisdag kväll den 3 oktober kommer hon för att berätta om sina lättlästa böcker.

– Vi kommer också ett ge boktips på talböcker för vuxna. För barn 0–6 år har vi sagostund och ungdomar kan komma och skapa en dikt. Äppeltävlingen på barnavdelningen är en tipspromenad med fina bokpriser som vinster. Vi hoppas det finns nåt för alla åldrar och behov, säger Sandra Engman Fingal.