Ordnas för 17:e året i rad. Klimataktivism, barnkonventionen och bostadssituationen är några ämnen som står i centrum på MRF – Filmfestival för mänskliga rättigheter. Bland annat visas filmen Woman at war – Islands Oscarsbidrag – om en körledare som slåss mot aluminiumindustrin.

Det blir nästan 40 visningar under den vecka filmfestivalen pågår 18–22 november. Bergakungen är festivalens huvudspelplats och håller i mer än hälften av alla filmvisningar. De andra är utspridda runt om i staden: Frölunda kulturhus, Älvstrandens bibliotek, Galaxen i Bergsjön och Kulturhuset Blå Stället/Angereds bio.

– Galaxen är ny spelplats för i år och det känns kul att vara där, säger Karin Frennemo, kulturföreningen Filmcentrum, som arrangerar filmdagarna.

Filmfestivalen riktar sig i första hand till skolungdomar på gymnasiet. Även Folkhögskolor och högstadieklasser brukar komma. Dessutom finns filmvisningar för allmänheten.

438 dagar på Blå Stället
På tisdagskvällen visas till exempel 438 dagar på Blå Stället i Angered. Filmen är baserad på berättelsen om journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson som, under ett uppdrag i den konfliktdrabbade regionen Ogaden i Etiopien, fängslades och dömdes till 11 års fängelse för terrorism.

– Alla filmer följs som vanligt av ett samtal, och efter denna film håller Amnesty International i samtalet, säger Karin Frennemo.

Bostadssituationen är ett av ämnena som lyfts upp på festivalen. Filmen Push handlar om hur människor, förutom de som har mycket pengar, trycks bort från städer.

– Vi visar också filmen De osynliga som handlar om hemlöshet.

Finns platser kvar
Runt 4 000 besökare brukar det bli på MRF-Filmfestival, som anordnas för 17:e året i rad i Göteborg.

– Många filmvisningar är fullbokade och det är jättekul. Men går man in och kollar så ska det finnas plats för grupper på vissa. Det finns god anledning att kolla, säger Karin Frennemo, som lyfter fram att det även finns vissa filmer som riktar sig till yngre barn.

– Tito och fåglarna är en brasiliansk animerad film om en kille som ska rädda världen. Mirai, min lillasyster är en annan barnfilm som vi visar. Det är kul att vi visar filmer från många olika delar av världen.

Pratar om Utöya-filmen
Som samtalsledare kan till exempel Carl Javér nämnas. Hans film Rekonstruktion Utöya vann Guldbagge för bästa dokumentärfilm och bästa regi 2018.

– Jag tror att det blir ett intressant samtal om hur han samlade överlevarna och hur det var att jobba med filmen.

Alla filmvisningar är kostnadsfria, men tänk på att boka plats.

MRF-Filmfestival finansieras av bland annat av social resursförvaltning, kulturnämnden och Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

Den isländska filmen Woman at war visas under Filmfestivalen för mänskliga rättigheter. Foto: Scanbox entertainment