På torsdag är det 40 år sedan Bergsjögården invigdes. Det är därmed en av Göteborgs äldsta fritidsgårdar och det kommer att firas i dagarna fyra. Förutom poängpromenad, disco och fotbollsturnering med mixade lag av ungdomar, politiker, brandmän och poliser blir det en återvändardag för gamla medarbetare och besökare.

Den 4 februari 1970 öppnade fritidsverksamheten för barn och unga i Bergsjögården. Förutom att vara ett ställe att bara vara på erbjöd man Mulleskola, scoutläger och många andra aktiviteter. Även på den tiden samarbetade personalen på fritidsgården med skolor och föreningar i området.

Ungdomarna mer delaktiga idag

Dagens verksamhet skiljer sig från dåtidens genom datorernas intåg, och genom att ungdomarna är mer delaktiga.

– Vi anpassar verksamheten mer till ungdomarna idag. Vi lär dem hur den demokratiska processen fungerar och att deras åsikt är viktig, säger Eleonor Artfors, enhetschef för fritidsverksamheten i Bergsjön.

Hon beskriver Bergsjögården som ett hus fullt av möjligheter.

– Det behöver visserligen renoveras, men det är ett stort fint hus. Vi har bastu, idrottssal, replokaler, en scen, … allt finns här.

Disco på lördag kväll

Firandet inleds på torsdag som är själva födelsedagen. Då blir det en dialog på kvällen mellan ungdomar i Bergsjön och lokala politiker.

På fredag arrangeras, efter önskemål från ungdomarna, en fotbollsturnering i Sandeklevshallen mellan mixade lag av ungdomar, politiker, brandmän, poliser och personal från fritidsverksamheten i Bergsjön. Omkring 70 ungdomar har anmält sig.

Lördagen viks åt familjearrangemang och bjuder bland annat på fiskdamm, poängpromenad och ansiktsmålning. På kvällen blir det disco.

Nostalgitripp på söndag

Söndagen är döpt till återvändardagen. En grupp gamla medarbetare och besökare har satt ihop ett program som 170 personer hittills anmält sig till. Bland annat kommer flera band som spelat på fritidsgården under årens lopp att uppträda, och diabilder från svunna tider kommer att visas.

Eleonor Artfors konstaterar att det finns en stor, trogen krets av gamla medarbetare och besökare, och till och med en grupp på Facebook som heter Fritid Bergsjön.

Firandet avslutas på söndag kväll med ett fackeltåg från fritidsgården upp till sjön. Där blir det ett fyrverkeri som Chalmers håller i.

BC2.jpg

Robban,Jan, Renato och Clabbe i Cabarée 78 .